Д-р Енджи Касабие е известна в България като „диетоложката на звездите”. Нейни клиенти са били много холивудски и български знаменитости. Чаровната дама е родена в Бейрут, Ливан. Учила е в "Интернешънъл Колидж IC", Бейрут, а след това – и в "Инглиш Академи".

Завършва Медицинската академия у нас, в специалност Диететика. В момента д-р Енджи Касабие е асистент в Катедра по хигиена, медицинска екология и хранене в Медицинския университет. Паралелно с това защитава магистратура и докторантура във Вашингтонския университет със специалност Диететика. През 2006 г. д-р Касабие създава първата компания в България за здравословно и диетично хранене – AND DIET. Иновативният подход и вкусните здравословни менюта много бързо носят голяма популярност на младата диетоложка.

С д-р Касабие си говорим за добрите хранителни навици, за вредата от захарта и солта, как да се възстановим след преяждането по празниците и за още куп интересни неща, свързани с диетите, здравето и килограмите. Благодарим й за отделеното време и полезните съвети, които тя с удоволствие сподели с нас.

Коледа и Нова година е времето, когато всички обичаме да си угаждаме. Ястията по време на празници ни се услаждат най-много и дори със сладкишите се случва да попрекалим. Как да се възстановим след преяждането по коледните и новогодишни празници? Никакво гладуване!

"Иначе влизаме в затворен цикъл на преяждане, гладуване и съответно напълняване. Храним се редовно (пет пъти на ден), може да приемаме по-лека храна, да предпочетем плодове и зеленчуци, да пием по-голямо количество вода и вечерята да е задължително 3-4 часа преди лягане, не по-късно."

На коя/кои от известните диети сте най-голям привърженик?

"Аз съм застъпник на всички видове диети, които се базират на здравословното и добре балансирано хранене. На диети, при които отсъства лишението под каквато и да е форма. Липсата на храна води до огромен стрес, който подпомага влошаването на здравословното състояние на организма."

Какво мислите за вегетарианството?

"Аз лично не съм привърженик нито на вегетарианството, нито на веганството. На човешкия организъм са му необходими всички основни групи храни + витамини и минерали, за да функционира нормално. Всяко изключване на дадена основна група храни води до своите негативни последици. Липсата на животински продукти в храната води до недостатъчен внос на есенциални нутриенти, преди всичко незаменими аминокиселини и липотропни фактори. Вегетарианците и веганите, от тази гледна точка, са по-уязвими към химичните въздейства на околната среда и с повишен риск от токсично увреждане на черния дроб."

Защо е вредна захарта и с какво можем да я заменим при приготвянето на коледните и новогодишни лакомства?

"Захарта и солта могат да бъдат поставени под общ знаменател. Високата им дозировка води до редица отрицателни последици, включително и тежки, коварни болести. Много е важно умереност в количеството. Готварската сол до 3 гр. дневно. Относно захарта имаме няколко варианта. Единият, вместо да изядем голямо парче от "най-невероятния бабин сладкиш", ние можем да изядем около 40 гр. и няма да навредим нито на фигурата си, нито на организма. Другият вариант е да използваме природните подсладители, които безспорно са по-полезни, но също трябва да внимаваме за количеството. И третият вариант е – употребата на сладки десерти да изнесем в по-ранните часове на деня – за да има достатъчно време за тяхното разграждане и усвояване."

Какво бихте посъветвала хората, които постят?

"Много е важно по време на постене, да приемаме храни с висока енергийна стойност, богати на желязо и витамин С. Например: боб, леща, зелен фасул, царевица, зелени чушки и разбира се всички видове пресни плодове и зеленчуци. Да избягваме белия хляб или тестени изделия от бяло брашно, а да предпочитаме пълнозърнести такива. Важно е също и честото хранене, т.е. задължително трябва да имаме закуска, втора закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря."

Коледа вече мина, но предстои Нова година и месецът с най-много имени дни. Какво бихте ни препоръчали, за да избегнем натоварването на стомаха си по време на предстоящите празници?

"Това което споменах – честото хранене. Имайки тези пет приема от храна за деня, ние трудно можем да преядем – тъй като не се стига до момент на прегладняване. Много важно е количеството в умерени дози. Най-грубо казано, основните хранения (закуска, обяд, вечеря) да са две наши шепи, а подкрепителните ( втора закуска и следобедна) – една наша шепа. Редовното пиене на вода също е от голямо значение – например за дозиране приема на вода да е през целия ден, а не два или три пъти на ден по 1 литър, удачен вариант е на всеки час по една чаша вода от 200-250 мл."

Няколко ваши съвета в помощ на добрите хранителни навици?

"Честото хранене, умереност в количествата, балансираност на всекидневното меню, редовна консумация на вода."

И за финал, вашето послание към дамите, които искат да бъдат винаги в блестяща форма?

"За блестяща форма е необходимо освен здравословно, добре балансирано меню, вода, разходки или тренировки, масаж два пъти седмично, така и много усмивки!"