Редовните физически упражнения са неоспорим начин за поддържане на здравето, независимо от възрастта. Те изключително допринасят за поддържане на нормално тегло. Упражнения се включват към лечението на захарен диабет, сърдечни заболявания и депресия. Последни медицински изследвания доказват  

по какъв начин упражненията осигуряват здраве. 

1. Помагат по-лесно да се натрупват знания 

чрез повишаване на нивото на растежните фактори в мозъка. Растежните фактори създават условия за изграждане на нови мозъчни клетки, на които се дължи способността на човек да продължава да учи. Това се стимулира особено от забързаните и сложните упражнения. Те са предизвикателство към мозъка в и в часовете за почивка, като подобряват способността за концентрация. 

2. Съхраняват паметта в добро състояние 

Дори и неинтензивните физически занимания значително помагат. В научни проучвания са сравнявани групи възрастни хора в продължение на 5 години. В едната група те не са спирали физическата си активност под формата на градинарство, готвене, почистване и разходки. В другата група възрастни са водели обездвижен, пасивен живот. Изводът е бил, че физически активните хора са продължавали да се интересуват от новостите, демонстрирали са по-добра памет и значително по-добро интелектуално състояние.

3. Предпазват от болестта на Алцхаймер 

Редовните упражнения помагат да се запази частта от мозъка, която управляват паметта и ориентацията в пространството. Това са първите поражения, които настъпват при болестта на Алцхаймер. Друго изследване е показало, че всекидневните разходки могат да намалят риска от тази болест, както и да задържат прогресирането й. При хора с генетично предразположение за Алцхаймер, вероятността да развият болестта е била 4 пъти по-висока при обездвижените, в сравнение с тези, които са продължавали да играят упражнения.  

4. Побеждават начални симптоми на простуда и грип. 

Редовните упражнения стимулират имунната система, която успява да се справи с вирусната инвазия и процеса на възпаление. Засилената имунна защита от своя страна предпазва и от някои форми на рак. 

Изводът е категоричен: редовните упражнения са важни, за да се поддържат както здравето и силите, така и интелектуалните способности, конкретно паметта и ориентацията в пространството. Чрез тренировките всеки човек си прави лична услуга да удължи годините си на здравословен живот.