Отговорите в анкетата ”Имате ли болки в гърба?” показват, че само 5% от гласувалите никога не са ги изпитвали. И мъжете и жените около 30-те вече имат болки в гърба. Обездвижването и работата пред компютър, стресът и преумората са основните причини. Младите майки получават болки в гърба от вдигането на детето, което растейки, става все по-тежичко. Някои мъже - поради бързо натрупани килограми тип бирено коремче, което тежи и тегли кръстни прешлени, получават  болка именно там. Изводът е ясен.

Профилактиката на болките в гърба е лична грижа

Затова е необходимо да се изгради здрав мускулен корсет, който да не позволява изкривяване и разместване на прешлените при натоварване. Това може да се постигне като всеки млад човек отделя 10-15 минути за гимнастика у дома всеки ден сутрин или вечер, което да се превърне в негов личен навик.

В домашни условия топлата вана с хвойна, розово масло или лавандула може да подейства за отпускане на физически преуморените мускули и контрактури от психическо напрежение.

Хората от древността са знаели, че минералната вода  поддържа здравето

и са се възползвали от този природен дар, а нашата страна разполага в изобилие с минерални извори и SPA центрове. Възползвайте се от най-удобния за вас SPA център (SPA e абревиатурата на латинския израз sanus per aquam, т.е. здраве чрез вода). Там можете да си изберете една от многото процедури, всяка от които може да ви помогне. Професионално направен

масаж  ще направи чудеса с вашия преуморен гръб.

Чрез уединението във вана с топла минерална вода ще почувствате не само мускулно отпускане, но пълна психическа релаксация. Можете да изберете и парна римска баня. Докато сте разположени удобно в ергономичното топло керамично кресло не само ще забравите за гърба, но ще облекчите и кашлицата си от тютюнопушенето и пресипналия глас. Друго

отлично физиотерапевтично средство е инфрачервената кабина,

където в уюта на дървото и поносима топлина, ще получите проникващото лечебно въздействие на инфрачервените лъчи.

За да не е принуден човек да страда и да понася болките, разбира се, има обезболяващи медикаменти, но в повечето случаи с тях не се премахва причината. Затова не допускайте болките в гърба да останат неизяснени или хронични, т.е  да се превърнат в част от вашия живот, но значително ограничен в своето качество.

За мануалната терапия при болки в гърба вижте във „Видео по темата”.