Сред спомените, с които свързваме излет в планината е и чашата горещ чай с лимон и мед в ръка. Богатият състав и аромат повдигат настроението и внасят топлина. Чаят възстановява по здравословен начин изхвърлените с потта микроелементи. Например комбинацията от  мента и маточина придава на чая свеж аромат и специфичен вкус, като действа успокояващо при нервно напрежение и физическа умора, и е чудесен избор за консумация преди сън. Има особено благоприятно ефект при простудни заболявания.

Чай от мащерка ще помогне да се успокоите и отпуснете след нервно напрежение. Той е отлично допълнително средство в лечението на кашлица при грип, бронхит и бронхиална астма.

Чаят от листата на салвия (градински чай) е известен с това, че подобрява съня и успокоява кашлицата. Него смело може да комбинирате с джинджифил на прах или 1-2 шайбички от свеж корен. Джинджифилът от своя страна има загряващо действие и е отличен да се консумира в студените дни.  

Чаят от плодовете на шипката е богат на витамин С и минерални вещества, които стимулират кръвообръщението и обмяната на веществата. С ежедневния му прием ще си осигурите добър тонус независимо от сезона.

Чаят от жълт кантарион има най-широкоспектърно действие. Наречен "балсам за стомаха” с противовъзпалително и антибактериално действие. Тонизира нервната система, засилва сърдечната дейност и леко понижава артериалното налягане.