В Университетската болница "Св. Иван Рилски” в София отскоро разполагат с нова методика за определяне на чувствителността към химиотерапията на клетките на мултиформен глиобластом. Установено е, че само половината от хората с този рак получават желан ефект от нея. Така нечувствителните пациенти ще бъдат разпознавани и пощадени от допълнителни вливания и неприятните странични ефекти от химиотерапията. Разбира се, за хората, които имат чувствителност и залогът е спасяване на  живота, химиотерапията си остава необходимост, въпреки всичко.

"Неврохирурзите и химиотерапевтите от страната могат да насочват своите пациенти,

които вече са оперирани от мултиформен глиобластом, да изпращат или донасят парафиновите си блокчета, в които вече са включени клетки от оперирания тумор, за това изследване в лабораторията по невропатология при Университетска болница "Св. Иван Рилски" в София”, поясни неврохирургът д-р Емануил Найденов. Изследването там се осъществява от проф. д-р Севдалин Начев.

Информация може да получите на тел. 0897 854 654  между 10 - 12 ч и 18 - 20 ч в работните дни. Повече подробности ще намерите в сайта на Фондацията дарител на реактивите за теста тук >>>