Ако обичате класическата закуска овесени ядки с прясно мляко и банани, може да разнообразите с бананов пастет от покълнало жито. Той е подходяща храна в дните за разтоварване и спазване на Великденските пости. Освен за закуска или десерт, банановият пастет може да бъде предложен и като лека вечеря. 

Рецепта за бананов пастет (на Ирина Сударушкина)

- 2 банана,

- 50 г жито,

- 3 ореха,

- 1 лъжичка мед

- Подправки на вкус - канела, кардамон 

Житото се накисва от предния ден, за да покълне. На следващия, може да се приготви банановия пастет. Пасирайте покълналото жито с обелените и нарязани банани. Към тях добавете счуканите орехови ядки. Според вкуса добавете лъжичка мед и подправките - канела и кардамон.