Родината на авокадото е Мексико. Авокадовото дърво е много силно и не е необходимо да се пръска с отровни химикали, защото насекоми не го нападат. Плодът му притежава съвършен баланс от хранителни вещества с висока хранителна и енергийна стойност. Избирайте по-меко авокадо, но без петна. Ако си купите твърдо, го оставете на стайна температура докато поомекне. Авокадото няма вкус и може да бъде определено като неутрално. Консумира се сурово.

Авокадото е чудесен, здравословен заместител на майонезата и маслото

Съдържа ненаситени мастни киселини, с които тялото се справя прекрасно. Намалява нивото на ”лошия” холестерол. Съдържа антиоксиданти и забавя стареенето. Може да бъде определено като поливитаминозно.

Превъзходна храна е за хората, които спазват Великденските пости.

Вкусово добре се съчетава с целина, моркови, краставица, маруля, червена или зелена чушка. Тази комбинация се превръща в здравословен вкусен вегетариански обяд.

Най-популярното мексиканско ястие с авокадо е гуакамоле,

което може да си приготвите сами. Намачквате с вилица добре узряло авокадо. Добавяте един твърд  домат, нарязан на дребни кубчета; половин връзка магданоз и пресен лук, нарязани на дребно; пресована скилидка чесън, лимон, зехтин и сол – според вкуса, и консумирате най-добре с тортили или с пълнозълнест хляб.

Рецепта за гуакамоле за двама:

  • 1 авокадо
  • 1 средно голям домат
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 стрък пресен лук
  • 1 скилидка чесън
  • Сол, зехтин, лимонов сок според вкуса.