Родината на авокадото е Мексико. Авокадовото дърво е много силно и не е необходимо да се пръска с отровни химикали, защото насекоми не го нападат. Плодът му притежава съвършен баланс от хранителни вещества с висока хранителна и енергийна стойност. Избирайте по-меко авокадо, но без петна. Ако си купите твърдо, го оставете на стайна температура докато поомекне. Авокадото няма вкус и може да бъде определено като неутрално. Консумира се сурово.
Авокадото е чудесен, здравословен заместител на майонезата и маслото
Съдържа ненаситени мастни киселини, с които тялото се справя прекрасно. Намалява нивото на ”лошия” холестерол. Съдържа антиоксиданти и забавя стареенето. Може да бъде определено като поливитаминозно.
Превъзходна храна е за хората, които спазват Великденските пости.
Вкусово добре се съчетава с целина, моркови, краставица, маруля, червена или зелена чушка. Тази комбинация се превръща в здравословен вкусен вегетариански обяд.
Най-популярното мексиканско ястие с авокадо е гуакамоле,
което може да си приготвите сами. Намачквате с вилица добре узряло авокадо. Добавяте един твърд домат, нарязан на дребни кубчета; половин връзка магданоз и пресен лук, нарязани на дребно; пресована скилидка чесън, лимон, зехтин и сол – според вкуса, и консумирате най-добре с тортили или с пълнозълнест хляб.
Рецепта за гуакамоле за двама:
- 1 авокадо
- 1 средно голям домат
- 1/2 връзка магданоз
- 1 стрък пресен лук
- 1 скилидка чесън
- Сол, зехтин, лимонов сок според вкуса.