Топлината на постелята трудно се напуска, но има много повече плюсове от нея, в полза на ранното ставане. 

1. Ще имате време за себе си

Много хора не постигат своите цели само защото не са достатъчно фокусирани. Именно в първата половина на деня мозъкът ни работи най-ефективно. Използвайте това време, за да поставите живота си под контрола на разума, а не на емоциите.

2. Ще имате време да планирате деня си

Колкото по-рано направите своя план за деня, толкова по-ефективен ще бъде той. Ако планирате деня си от вечерта на предишни дни, това може да не е много продуктивно.  Ранното утро е по-мъдро, отколкото предната вечер.

3. Ранното утро е чудесно време да поработите над себе си

Не започвайте с работа веднага след като се събудите. Отделете си време само за вас. Ако започвате деня си в 6, ще имате достатъчно време до началото на работата в офиса, като например да минете през спортната зала. Когато спортувате, организмът ви се насища с ендорфини. Силният заряд от този хормон още от сутринта ще направи деня ви енергичен и ползотворен. 

4. Ще започнете да закусвате

Сигурно постоянно слушате, че денят трябва да започва със закуска и че това е полезно за вас. Да, но как, след като не ви остава време? Преди да събудите децата за училище и да започне ежедневната лудница, направете си закуска и я хапнете на спокойствие. Важно е да не се храните под стрес.

5. Така правят много от успелите хора

Тим Кук, генерален директор на Apple, отговаря по имейла на своите партньори всяка сутрин в 4:30. Ричард Бренсън, основател на Virgin Group, също се събужда много рано. Той се събужда в 5:45 и се захваща за работа след закуска.

6. Ще сте две крачки пред останалите

Навикът да се събуждате рано може да разкрие пред вас самите неподозиран творчески потенциал. Най-неприятната работа за деня трябва да приключва до 8 сутринта.

Ако успявате да се събуждате с два часа по-рано от обичайното, ще имате 150 работни минути повече на ден. Това са 17 часа седмично или повече от 70 часа на месец. А това е време, което може да използвате за нещо много полезно.