Този текст не е платена реклама на някакво средство за отслабване. Всъщност авторът му обича да си угажда и изповядва философията „по-добре 10 дни срам на плажа, отколкото цяла година гладен”. Но ето какво се случи.
През 2012 г. напълнях и достигнах 96 килограма живо тегло. Което при ръст 180 см и редовно ходене по планините изобщо не беше окей.
Отидох на годишен преглед при личния си лекар. Тя ме понатисна тук-там и каза, че черният ми дроб е уголемен. На въпроса й как съм с алкохола за малко да се разхиля, защото пия съвсем умерено.
Направихме кръвни изследвания и се оказа, че нивото на триглицеридите е много високо. Черният ми дроб всъщност бе омазнен. Лекарката ми предписа да пия Омега 3-6-9 – хранителна добавка, от която нямате нужда, ако редовно ядете риба. Е, аз не посягам често към рибните продукти, а от друга страна съм попрекалил с мазните храни и организмът ми се бе бъгнал.
До този момент бях много скептичен към хранителните добавки и разните там „омеги”, за които толкова много се говори по женските предавания и форуми. Но истината е, че за един месец свалих 6 килограма. Освен това вече не изпитвах този остър глад, както за „солено”, така и за „сладко”. А да се храниш умерено, когато не ти идва отвътре да изядеш целия хладилник, е лесно.
Така че, ако сте с наднормено тегло, направете си изследвания. Консултирайте се с добър лекар и може да се окаже, че има някаква фина настройка, която ще подобри метаболизма ви, без да измъчвате психиката си с гладуване. Останалото е редовно движение, плодове и зеленчуци.