Руска поговорка казва, че не бива да се пие чай с когото и да е, защото това е много личен момент. Причината може би е в това, че чаят може да разкаже много повече, отколкото си мислите. Днес, в Международния ден на чая, това е повече от вярно, защото по чаените листенца може да се гадае бъдещето.

Тасеография (tasseomancy; tassology) е гадаене на чаени листенца. Името идва от арабска дума tassa (чаша).

А може би искате да си гледате на кафе?


Разберете бъдещето си по фигурката от чаените листа в чашата

Чаят, по който се гадае бъдещето, трябва да е направен от насипен такъв. Не се използва чай в пакетчета, инстантен или цедка. Запарва се директно в горещата вода. В началото листенцата плуват отгоре, но постепенно натежават и падат на дъното. 

Чаят се сипва в широка чаша с бяла вътрешност. Така листенцата се виждат най-отчетливо.

Чашата, от която се пие, трябва леко да се разклаща от време на време. Така някои от листенцата ще се закрепят и за стените. В зависимост от това къде по чашата са попаднали листенцата се гадае за настояще или бъдеще.

Докато се пие, трябва да се води лек, непринуден разговор за нещата, които човекът иска да разбере от чая.

След като отварата е изпита, чашата се оставя поне за 5 минути настрана. Така капчици, които се стичат, нанасят последните щрихи, по която ще се гадаете бъдещето.

Листенцата от чай обикновено оформят различни фигури. Въпрос на въображение да бъдат видени и разпознати. Обикновено на дъното и по стените на чашата се оформят пръстени, сърца, змии и т.н.

Символиката на орнаментите е стандартна:

змия - вражда или лъжа,
лопата - добър късмет в работата,
планини - пътешествия, препятствия
къща - промяна, успех
кръг – нова връзка
пеперуда – щастие
букет с цветя – голям късмет
ябълка – дълголетие и успех в бизнеса
букви - хора, които имат важна роля в живота ви

Време

По фигурите, които са близо до ръба на чашата, се гадае за настоящето, като се започва от мястото, където е дръжката. Посоката на въртене е спирала, като се върти надясно. Следват стените, които показват какво ще се случи в близкото бъдеще. Фигурите на дъното на чашата показват далечното бъдеще.

Щастие
Освен време, мястото, на което се намират листенцата, определят и общите емоции, които ви очакват. Листенцата, които са близо до ръба на чашата, показват неща, свързани с щастие; тези по стените – задоволителни емоции; близо до дъното – притеснение и тъга, на самото дъно – нещастие и сълзи.