Вероятно сте го подозирали, но сега науката го потвърждава - неженените и бездетни жени са най-щастливата подгрупа от населението. И е по-вероятно да живеят по-дълго от връстничките си, които са женените и имат деца, твърди експерт по щастието.

Пол Долан, професор по поведенчески науки в Лондонското училище по икономика, заявява по време на "Hay Festival", че последните данни сочат, че традиционните стандарти, използвани за измерване на успеха, не корелират със щастието - особено брака и отглеждането на деца.

"Женените хора са по-щастливи от други подгрупи от населението, но само когато партньорът им присъства в стаята, когато ги питат колко са щастливи. Когато партньорът не присъства - са адски нещастни", коментира той.

И допълва: "Ако сте мъж, определено трябва да се ожените; ако сте жена, не се безпокойте".

Снимка: iStock

Мъжете извличат ползи от брака, защото "се успокояват", казва Долан. "Поемат по-малко рискове, печелят повече пари в работата и живеят малко по-дълго. От друга страна, жената трябва да се примири с това, че ще умре по-рано, отколкото ако не се е омъжила", заявява специалистът.

Най-здравословната и най-щастлива група сред населението са жените, които никога не са женени или имат деца", отсича професорът.

Бракът при жените на средна възраст същевременно води до по-висок риск от физически и психически заболявания, отколкото при несемейните дами.

Въпреки ползите от безбрачен и бездетен начин на живот за жените, Долан казва, че битуващото разбиране, че бракът и децата са признаци на успех, означава, че обществената стигма може да принуди някои самотни жени да се почувстват нещастни.

Снимка: iStock

"Виждате жена на 40 години, която никога не е имала деца, и си казвате: „Какъв срам, нали? Може би един ден ще срещне подходящия мъж и това ще се промени.” Не, може би тя ще срещне неподходящия мъж и това ще се промени. Може би ще срещне мъж, който я прави по-малко щастлива и здрава, и ще умре по-рано", казва Долан.

Повече по темата от Пол Долан можете да прочетете в новата му книга "Щастие въпреки всичко" (Happy Ever After).