Нека си признаем, научим ли радостната вест, че скоро ще ставаме мами, в първия момент малко се постряскаме, във втория – започваме да се поокопитваме, а в третия – вече сме на десетото небе от щастие. Оттук нататък следва подготовката – физическа и психическа – покрай поемането на най-прекрасната роля в живота на жената – тази на майка. Всичките ни навици са подложени на изпитание, а повечето от тях дори претърпяват главоломни промени. Като се започне от начина ни на хранене и се стигне до сладките грижи покрай посрещането на бебето.

Няма да влизам в подробности, а само ще отбележа, че след като научих чудната новина, първите думи на лекарите, които, признавам, малко ме постреснаха, бяха: "Незабавно да започнеш да приемаш фолиева киселина под формата на хапчета!". Според думите на специалистите всяка жена, която планира да става майка, трябва да започне приема им още преди да е забременяла. Това възпрепятствало риска от малформации при новороденото.

С други думи – фолиевата киселина е изключително важна за бременните, тъй като помага за развитието на тъканите на бебето и най-вече за предтовратяване на опасни заболявания на гръбначния стълб. Освен това този ватимин силно намалява нивото на стресовите хормони.

Така че, мили бъдещи мами, консумирайте в изобилие храни, богати на фолева киселина! Къде да я открием ли – в марулата и всички нейни зелени "роднини" – спанак, броколи, магданоз, грах. Включвайки марулата във всекидневоното си меню, можем да бъдем сигурни, че по естествен път се зареждаме с така необходимата фолиева киселина (витамин В9) и с много други витамини.

Зелените салати са източник и на витамин К, който пък играе важна рола в кръвотворенето. В тях има много калций, необходим за костната система на бебето, желязо – микроелемент, който със същата сила участва в кръвообразуването. Да не забравяме и за богатото съдържание на магнезий – микроелемента, който е най-върлият противник на умората и стреса. От друга страна всички зелени салати са ценен източник на силиций и флуор. Наличието им е гаранция за доброто сътояние на кожата, косата, зъбите и ноктите. Те са богати и на много фибри, които, сами по себе си, са превенция в храната срещу рака, сърдечно-съдовите заболявания и т.н.

Някои терапевти специалисти напоследък дори съветват, при проблеми със съня вместо хапчета, вечер преди сън, да си похапваме повече прясна зелена салата.