Един от най-удобните и изгодни начини да попътувате е като наемете автомобил. Доскоро се смяташе, че това е скъпа и труднодостъпна услуга, но нека видим как стоят нещата днес. 

Как да резервирате колата

Почти всички летища разполагат с гишета на различни компании за тази услуга, но един от най-удобните и изгодни начини да резервирате автомобил си остава онлайн. През интернет можете да сравните бързо и лесно стотиците оферти и да получите различни отстъпки. Важно е да изберете надежден уебсайт, в който да въведете дестинацията и датите за своето пътуване. След това изберете откъде ще ви бъде най-удобно да вземете автомобила и къде ще можете да го върнете (при пътуване в чужбина, обикновено това е летището, но има и други възможности).

Системата ще ви предложи различни възможности, според клас на автомобила, брой места, оборудване, екстри, политика за горивото и прочие. Личните данни, които се предоставят за резервация, са имената на шофьора, телефон и имейл. Можете да попълните и номер на полет, което ще е полезно при евентуалното му закъснение – от рент-а-кар компанията ще са наясно и няма да ви наложат санкции. Въвеждането на данни от кредитна карта и потвърждаване на плащането са последните стъпки, след които ще получите ваучера си по имейл.

Какви са необходимите документи 

Най-важното условие при наем на кола онлайн, е наличието на кредитна карта на името на шофьора. Дори дебитна карта със статут на кредитна няма да ви свърши работа и само ще усложни почивката, тъй като компанията може да откаже да ви даде автомобила.
С българската си шофьорска книжка, издадена минимум преди 1 година (в някои случаи 2 години), можете да шофирате на територията на целия Европейски съюз. Извън него е възможно да се нуждаете от международна. Експертите съветват преди да предприемете своето пътуване, задължително да проверите дали можете да шофирате с вашата шофьорска книжка в съответната дестинация. За втори шофьор се заплаща допълнително, освен ако не е изрично упоменато в резервационния процес.


За какво трябва да внимавате при наемането 

Онлайн агенцията "eSky" съветва при резервация да обърнете внимание на следните детайли, за да се насладите на безпроблемно пътуване:

1. Какво включва цената за наем – отмяна, промени, застраховка автокаско и др.;

2. Какви са условията за анулиране – има ли безплатна такава и ако да, колко време преди датата на наемане;

3. Каква е политиката за горивото – в повечето случаи автомобилът се взима и връща с пълен резервоар, но има и изключения;

4. Каква е възрастта на шофьора – обикновено, ако той е под или над определена възраст, подлежи на допълнителни такси;

5. Марка и модел кола – не е изключено да получите различен от резервирания автомобил. Това не трябва да ви изненадва – в повечето случаи компаниите изрично изписват, че е възможно да получите сходен автомобил, но той със сигурност ще отговаря на параметрите на резервирания от вас;

6. Какви са възможностите за допълнителни защити и застраховки.