Мариана и Радослав от Стара Загора - младо семейство с нетрадиционно мислене. От тяхната любов се ражда синът им Крум. Когато правят неговото кръщене, получават множество красиви букети с цветя, които накрая, за съжаление, се превръщат в изсъхнали стръкове, хвърлени в кофата за боклук. Ето защо, когато семейството решава да направи сватба, се замислят как да заменят букетите с кратък живот с нещо по-полезно.

И така идеята се ражда сама - вместо букети с цветя, те молят гостите си да помогнат с парич на Кристиян – дете с поставена диагноза Детска церебрална парализа – смесена форма – екстрапирамидна и диплегия спастика. Въпреки комплексната рехабилитация, в която е бил включен, Криси все още не е проговорил, няма добър контрол на главата си и не може да стои седнал. По тази причина родителите му решават да намерят варианти за лечение извън България. Спират се на „Болница за майчино и детско здраве” в Гуанджоу, Китай. В началото на месец юли 2015 г. Криси прави първата си терапия, разходите за която възлезли на 15 000 щатски долара. В дарителската сметка на Кристиян има 20 000 лв. Не достигат 5000 лв. След набирането им кампанията ще продължи за обезпечаване на лечението през 2016 год. Тогава отново ще са необходими 50 000 лв. Повече за случая на Криси може да научите тук.

Спаси цвете – подари живот

„Много трудно решихме на кого точно да помогнем", споделя Мариана. "Има много деца в нужда. Но това не е магазин, в който да влезеш и да избереш. За да решим на кого да помогнем, се водех от един съществен фактор – да сме максимално полезни. Когато си в началото на дълъг път, ти трябва много мотивация. Когато си в края и виждаш успеха, ти трябва само още малко надежда. В случая на Криси необходимата сума не беше много голяма. До пълното й събиране оставеше малко, но същевременно имаше някакъв застой по сметката му, нищо не се случваше. Затова реших, че ще помогнем на него."

На поканите за сватбата отбелязват, че вместо да купуват букети, молят гостите си да дадат тези патри, за да помогнат на детето. Когато ги предавали на своите приятели и роднини, им обръщали специално внимание да прочетат тази важна подробност. И наистина никой не донася цветя в деня на сватбата. Всички прегърнали идеята да помогнат на Криси.

В сватбения си ден семейството поставя специално изработена кутия със снимка на Кристиян и информация за случая. Успяват да съберат сумата от 590 лв. Но това е само началото. Разказът за това, което Мариана и Радослав са направили, се разпространява мълниеносно и се включват още хора.

„Направихме го от добро сърце. Не сме искали никаква гласност за нас самите!”, уточнява Мариана.

Ние от LadyZone.bg пък вярваме, че благородните идеи и историите на добрите хора трябва да се споделят.