В началото на всяка пролет, още преди Господарката на цветята да ни се е разкрила в пълния си блясък, всички тръпнем в очакване на прелестта и сладкото ухание на цъфнали люляци и вишневи дръвчета. А когато дойдат първите галещи лъчи на пролетното слънце, ставаме по-добри и весели. Пролетта въздейства на чувствата и емоциите. Радостно възбудени, изпълнени като че ли отново с жизненост и сила, ние наблюдаваме с възторг и първата нежна зеленина по градинките и дърветата, и вътрешно се радваме на всяко зърнато усмихнато лице.

Но не всички изпитваме само ентусиазъм и възторг. Често пъти, сякаш при повечето у нас, някаква неопределена умора парализа волята ни, чувстваме се уморени, търсим къде да поседнем и в такива моменти предпочитаме удобното кресло и телевизията пред разходката на открито, която би ни изморила. Точно тук си имаме работа с така често споменаваната пролетна умора. Състояние, което се дължи както на продължителното зимно меню, оттам и на недостига на витамини.

Често изпадаме в меланхолия, раздразнителност и дори в мрачно настроение. Освен с всичките си поразии, които може да нанесе върху организма, недостигът на витамини става причина и за най-различни кожни заболявания. Кожата се оказва повехнала, бледа, а понякога и зачервена и подута. Естествената защита понижава съпротивителните си сили и кожата става много чувствителна към агресорите в околната среда – алкалии и бактерии. С най-голямо внимание към това сезонно явление трябва да подходят бременните, майките и малките деца.

Като майка на двугодишен малчуган няма как да подмина темата и да не отделя място на едни от най-значимите за човешкото здраве биологично активни вещества, известни като витамини. Това, което всеки родител трябва да знае е, че през зимата храната е по-бедна на пресни плодове и зеленчуци, а пролетта се явява като спасител. С щедрите си здравословни дарове, пролетта е най-подходящият момент да се погрижим за по-честото присъствие на витамини в менюто и да обогатим с тях семейната трапеза. Ето една кратка характеристика на най-важните витамини, какво причинява липсата им и къде да ги открием.

Витамин А

Поради особеното си въздействие върху организма, го наричаме още витамин на растежа. Той е важен и за запазване функциите на кожата. В същото време пречи на болестните процеси и придава на косата лъскавина. При липсата му при малките деца се получават смущения в общия растеж, най-явно изразен при израстването на зъбите. Признак за недостига му е и чупливостта на космите и ноктите, както и общото отслабване съпротивителната сила срещу инфекции. Вит. А можем да си набавим чрез млякото и млечните продукти, жълтъка, рибите и рибеното масло, черния дроб. На каротина са дължи силно оцветеният оранжев цвят на зеленчуци и плодове – моркови, домати кайсии.

Витамини В комплекс

Това са групите разтворими във вода витамини. Те са особено важни при децата, защото вземат участие в изграждането на жизнено важните процеси при обмяната на веществата. При недостига им отново има нарушение на общия растеж. Характеризира се още със симптоми като често главоболие, умора, безсъние, липса на апетит, изсушаване и загуба на лъскавината на косата и мекотата на кожата. По време на бременността, в периода на кърменето и по време на растежа на малките деца се препоръчва взимането им профилактично. Те се намират в изобилие във всички растителни и животински клетки, но най-много – в гъбите, цвеклото, спанака, бананите, бобовите растения, млякото, яйцата и черния дроб.

Витамин С (аскорбинова киселина)

Докато голяма част от животните образуват аскорбинова киселина в организма си, особеното е, че човек трябва да си я набавя отвън. Този витамин е безкрайно необходим за запазване функционалната способност и ефективност на всички тъкани и органи. Той е незаменим в борбата на организма с инфекциозните заболявания. Безкрайно необходим както по време на бременност и кърмене, така и при всички заболявания с температура. Когато е в недостатъчност, се получава т.нар. авитаминоза. Витамин С има удивителното свойство да стимулира и поддържа необходимото здравословно количество на всички останали витамини – ето къде е и причината за пролетната умора, липсата на апетит, най-различни състояния на изтощение и сънливост, склонността към инфекции и възпаления. Можем да си го набавим от всички силно оцветени зеленчуци и плодове, сред които са всички цитрусови, черното френско грозде – касис (първенецът по съдържание на вит. С), диво растящите плодове – ягоди, шипка, глог, малини, къпини, както и доматите, всички видове зеле и картофи.

Витамин D (калциферол)

Той е най-важният и необходим за изграждането и растежа на костната система при бебетата и малките деца. По-малко известно е, че вит. D се прилага успешно при косопад. Този витамин има свойството да се складира в някои органи – кожа, бъбреци, черен дроб. Недостигът му крие риск от рахит – проява на нарушена обмяна на калция и фосфора, вследствие на което при децата се проявяват нарушения в развитието на костната тъкан, зъбите, както и в общия растеж. На първо място, като доставчик, трябва да споменем рибеното масло. Други важни източници са маслото, млякото и жълтъкът.

Витамин H (биотин)

Известен още като витамин В7, интересното при него е, че в много малки количества той стимулира развитието на много полезни бактерии и е особено необходим за детския организъм! Неоценима е ролята му при действието на ензимите, участващи в разграждането на веществата. Недостигът му води до затрудняване на обмяната на веществата, до себорея, пърхот, засилена функция на мастните жлези, както и до неестествено намаляване на пигментацията. Откриваме го най-вече в оризовите трици, картофите, черния дроб, млякото и жълтъка.