Мегауспешната авторка на серията за Хари Потър - Джоан Роулинг, често е давана за пример как да си самотна майка, не винаги е началото на поредната трагична история.

Както е известно, Джоан започнала да пише книгите за най-известния млад магьосник, докато се грижила сама за малката си дъщеричка и преживявала на социални помощи. Пътят й към успеха е известен на всички.

Но може би не знаете, че писателката продължава да твори и новите й романи се радват на все така силен интерес и успех. Вероятно бихте предположили, че към днешна дата Роулинг се надява да е надраснала цялата истерия около факта, че е самотна майка и вече и се иска всички да забравят за него.

Точно обратното! Роулинг все още говори за дните си като самотен родител винаги, когато има възможност да го направи. Тя дори заяви, че се гордее с този момент от живота си повече, отколкото с каквото и и да било друго. И добавя, че винаги ще се чувства ангажирана със съдбата на други жени, които изпадат в нейното положение.

Първата книга за възрастни от Дж. К. Роулинг

Роулинг и първият й съпруг, телевизонният журналист Джордж Арантес, се развеждат около 13 месеца след като сключват брак. Тогава дъщеричката им - Джесика, остава на грижите на майка си.

По това време Роулинг е без работа и преживява на социални помощи, но не успява да получи такива и за дъщеря си, защото според властите "се справя прекалено добре". С други думи - бъдещата писателка се оказва наказана, защото е донякъде "компетентна", въпреки че няма кой да гледа Джесика, докато опитва да си намери работа. Майката на Роулинг не е сред живите, сестра й работи на пълен работен ден, а Джоан няма приятели или други роднини, живеещи наблизо.