За първи път в България и Източна Европа лекари от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ извършиха уникална миниинвазивна операция на бебе в 28 г.с. от бременността. Заради диафрагмална херния специалистите вложиха балон-катетър в трахеята на плода. Тази животоспасяваща процедура позволи на белите дробове на бебето да се развият и то беше спасено веднага след неговото раждане. Това утвърди единствения по рода си специализиран център по фетална и пренатална медицина в Комплекса като един от най-значимите медицински центрове в страната.

Революционна вътреутробна операция е извършена в екип доц. Атанас Щерев, д-р Петя Чавеева и д-р Никола Персико от университетската болницата 'L. Mangiagalli', Милано, Италия. Международното сътрудничество е във връзка с непрестанния стремеж на екипа на доц. Щерев да въвежда в България и да развива революционни медицински практики.

Д-р Петя Чавеева

Нови технологии, нови възможности

Бъдещата майка е 41-годишна жена и очаква с нетърпение първото си дете. Тя преминава ултразвуков преглед за фетална мофология в 19 г.с. при д-р Виолета Стратиева, специалист по фетална медицина. Лекарката установява обаче, че бебето се развива с вродена диафрагмална херния. Аномалията представлява навлизане на коремни органи в гръдния кош през отвор в диафрагмата. В резултат се притискат белите дробове и това води до недостатъчно развитие на дихателната система на плода. Състоянието застрашава живота на бебето. Затова…

>>>