Всяко живо същество се нуждае от вода. Хората я пият, рибите плуват в нея, а птиците се къпят с нея. Водата е навсякъде! Това споделят Мечо Пух и приятелите му от първите страници на новата меденосладка енциклопедия – „Водата“, на пазара от 13 ноември. Подобно на останалите книги, осмата в поредицата за любознателни малчугани на „Егмонт България“ се разпространява като вестникарско приложение на цена от 7,99 лв.Енциклопедията е с твърди корици и съдържа 40 разноцветни страници с текст, предназначен за деца в предучилищна и ранна училищна възраст. В нея Мечо Пух и приятелите му от Голямата гора представят на малчуганите водата в многобройните й проявления. С помощта на любимите герои децата ще разберат защо живителната течност е ту спокойна и тиха, ту бяга неудържимо и се стича с грохот от невероятни височини, ту изхвърча стремително нагоре към небето. Ще научат също, че водата може да пада на земята като дъжд или сняг, но може и да образува огромни водни басейни като езерата, моретата и океаните, както и да замръзва под формата на гигантски ледници.

Вълнуващи фотографии придружават интересните факти на всяка страница от книгата и улесняват възприемането на новата информация. Разгръщайки красивата енциклопедия, малките читатели ще се запознаят с най-любопитната информация за водата и ще срещнат разнообразни животни и растения, които я обитават. Да ви запознаем ли с част от нея? Добре, сега ще ви споделим какво научава Ру от Кенга от страниците на „Водата”: 

Ру иска да знае...

Какво има на дъното на океана?
Дълбоко, дълбоко под водата дъното на океана е покрито с тиня. На дъното има също дребни растения и миди. Някои места обаче са толкова надълбоко, че е трудно да се каже какво има там.

Много вода ли има на Земята?
Нашата планета Земя е покрита с повече вода, отколкото е суха. Понякога я наричат Синята планета, защото в големите водни басейни водата най-често изглежда синя.

Растат ли раковините?
Да. Повечето ръковини растат много бавно. Обаче само докато в тях живеят животни. След като те ги напуснат, раковините престават да растат.

Освен тюлените, има ли други животни, които плуват в полярните води?
Белите мечки, моржовете и китовете плуват във водите на най-малкия океан на Земята. Той се нарича Северен ледовит океан и се намира на Северния полюс.От 20 ноември търсете деветата книга от меденосладката поредица енциклопедии. Книгата „Сезоните“ ще запознае децата с пролетта, лятото, есента и зимата. С нейна помощ малчуганите ще научат най-важното за годишните времена. Енциклопедията ще им разкаже кога растенията се раззеленяват, дните стават най-дълги, птичките отлитат на юг и кога мечетата спят дълго и непробудно с пълни коремчета.

Естествено не сме забравили за традиционния конкурс, с който ви даваме възможност да спечелите книга на издателство „Егмонт България”. Този път наградата е книгата с твърди корици и с героите от Голямата гора – „Бързо във ваната”. За да участвате в жребия за нея, отговорете правилно на въпроса: „Кой океан заема най-голяма площ от земното кълбо?”. Писмата с верните отговори изпращайте до ladyzone@btv.bg, като не пропускате да напишете трите си имена, точен адрес и телефон за връзка. В конкурса участвате само с един верен отговор до 21 ноември 2012 година. Имената на трима печеливши ще бъдат изтеглени с жребий и публикувани тук.