За да доставят радост и празнично настроение на децата вкъщи, в миналото нашите баби са поставяли на елхата ръчно изработени сладки украшения - увити в цветни хартии и станьол орехчета, медени сладки, кравайчета и курабийки.

 

Захаросаните ябълки и варакосаните шишарки, които са една чудесна идея за изкусително допълнение към топки и гирлянди, също са били част от украсата на коледното дръвче. Ябълките специално заемали първия ред най-отдолу.

 

Защо и ние да не възродим една прекрасна традиция, която носи в себе си и красота, и уют, и чара на коледните вълнения? И тъй като мъниците най-много обичат изненадите и лакомствата, за да бъде веселбата още по-голяма,

ето какво можем да направим:

Върху огледалото, на вратата на хладилника или до чинийката със закуската на малкия палавник залепваме бележчица с надпис: "Очаква те вкусна изненада. Огледай се наоколо. Тя е в кухнята, в хола или в детската стая. Открий я!". Издирването на подаръчето ще бъде истински спектакъл. Дори можем да поставим различни задачки, преди да дадем напътствие кой къде да търси (да поискаме песничка, стихче или смешна физиономия например).

А ето как можем подобаващо да се подготвим за случая:

Обвиваме в разноцветни бляскави опаковки най-различни сладкишчета, бонбони, шоколади, плодове и други лакомства за мъниците, и ги закачваме между другите играчки на елхата.

 

Прибавяме и хрупкави бисквитени човечета.

 

Или пък декорираме елхово клонче, а по средата му мушваме чудно вкусна бисквитена звездичка.

 

Днес по магазините има изобилие от всякакви шоколадови фигурки – дядо Коледа, еленчета, мечета, зайчета и снежни човечета. Тях пък можем да скрием в пъстроцветни или червени чорапчета, а чорапчетата да закачим над камината или да навържем към лента, панделка, връв или шнурче и така да украсим цялата стена или различни ъгълчета в детската стая.

 

А коледното чорапче или ботушче отколе е било интригуващо и толкова красиво, че всяко дете ще се радва както на него, така и на скрития в него подарък.

 

Пълни с уханни лакомства малки или по-големи торбички – миниатюрно копие на чувала с подаръците на дядо Коледа – могат да бъдат така разположени, че приятно да изненадат малкия любопитко. Например в големия кош с играчките, с парченце тиксо на гърба на мечо Пух или в шкафчето с дрешки.

 

Радваща сетивата украса можем да си сътворим, като вместо живи цветя, които бързо увяхват, си композираме букет елхови клонки върху плодове. В голям стъклен съд подреждаме до половината ябълки, а след това допълваме с лимони, портокали или мандаринки. Между плодовете поръсваме и наместваме орехи, сушени шипки и глогинки. Накрая слагаме няколко иглолистни клонки, и коледната плодова симфония е готова. Ефектът ще бъде удивително ароматен, ако върху игличките закрепим няколко масурчета благоуханна канела.

 

Нека веселбата започне!