Кърмата е най-добрата храна, която може да получи вашето бебе. Но това не означава, че да засища е единственото, което тя може да прави. На българска почва най-смелото, до което е стигало използването на кърма, е било – в сутрешното кафе на татко или в следобедния кекс. Когато в дома ви има бебе, присъствието на кърма и приемането на женските гърди като естествен източник на хранене е нещо съвсем нормално. Повечето хора, които се учудват или приемат това с изненада, погнуса или просто повдигане на вежда, обикновено не са имали скоро досег с новородено. Скандално ли е използването на кърмата за нещо различно освен храна на бебета или е нещо нормално?

Сирене от кърма
Тази рецепта за сирене от кърма идва от Лесли, майка на малката Илияна, която поддържа блог предимно кулинарна насоченост. Млечният продукт е вариация на сирене, защото майчината кърма в чист вид не може да се подсири. Лесли я желира, с което тя добива по-различно от обичайното си течно състояние.
Как се прави? 180 мл. кърма, 1/4 чаша разтопено кокосово масло, 2 с. л. нишесте от тапиока, 3 ч. л. желатин (тя използва Kappa carrageenan ), ¼ ч. л. сол. Всичко се слага в блендера за около 10 минути, докато стане с консистенция на топено сирене. Сместа се сипва в стъклен съд и се оставя в хладилник.

Снимка: avocadosandales.wordpress.com

За да се получи истинско сирене, е достатъчно към кърмата да се прибави малко животинско мляко. Такова приготвя шеф Даниел Анжер. Когато съпругата му започнала да трупа пликчета с кърма във фризера, той решил, че трябва да я трансформира по някакъв начин. Към 2 чаши кърма добавил 2 ч. ч. животинско мляко, 1 ½ ч. ч. йогурт, таблетки с мая за подсирване и 1 ч. л. морска сол.

Без да се съмнява в своите кулинарни умения, Даниел приготвил бяло сирене, което успял да панира, да добави към салата и да гарнира с печени зеленчуци. Единственото му притеснение е дали приготвянето на сирене от кърма е етично. Притесненията са потушени от факта, че готвачът не предлага това сирене в менюто на ресторанта, а го пази само за консумация от дъщеря си Арабела.

Сладолед от кърма