Подути глезени? Скачайте в басейна

Подутите глезени са едно от често срещаните оплаквания при бременни. И особено през лятото, когато температурите  достигнат своя пик, ситуацията може да стане нетърпима. Ако бременността ви е напреднала, а жегата навън просто ви убива, най-доброто, което можете да направите за своите глезени е да изтичате до най-близкия плувен басейн. Водата ще разхлади тялото ви, а налягането ще натиска глезените и няма да им позволява да се надуват. Не се притеснявайте за бебето – то също ще се чувства добре.

Пийте повече вода

Забравете за максимата 6-8 чаши вода на ден. Приемът на вода при бременните жени е строго индивидуален и зависи от теглото. През лятото най-добрата опция, на която можете да разчитате е да носите бутилка със себе си през цялото време. Пийте повече отколкото ви се пие, за да можете да компенсирате обилното потене. Уверете се, че на нощното шкафче в спалнята винаги имате чаша пълна с вода, тъй като тялото е най-дехидратирано сутринта.

Не икономисвайте от слънцезащитни продукти

Слънчевите лъчи могат да се окажат фатални за бременните и да доведат до необратимо обезцветяване на кожата. И то не само на лицето, но и на цялото тяло. Така че не пестете от слънцезащитни продукти.

Не пренебрегвайте замайванията

По принцип кръвното налягане при бременни е по-ниско от нормалното. Благодарение на горещините, то може да достигне толкова ниски стойности, че да получите замайване, а от там и припадък. За да избегнете подобна ситуация, специалистите от ivillige.com съветват да легнете и да се завъртите на лявата си страна, за да подобрите циркулацията на кръв. Ако в този момент не можете да го направите и се намирате на спирка на градския транспорт или метрото, то помолете някой да ви отстъпи място, за а поседнете за няколко минутки. Избягвайте горещините и слънцето и пийте много вода.

Яжте богати на фибри плодове и зеленчуци

За съжаление бременността и запекът вървят ръка за ръка. Когато се потите под парещото слънце, вие губите важни течности, които засилват проблема. Най-лесният начин да  избегнете появата му, е да приемате богато на фибри плодове и зеленчуци.

Набавете си витамин D без слънчеви бани

Последни изследвания показват, че недостигът на витамин D може да доведе до високо кръвно налягане и висок риск за раждане чрез цезарово сечение. Това би трябвало да ви подтикне да посещавате плажовете по-често, но специалистите съветват да си набавите този важен витамин от другаде – да консумирате мляко или да приемате хранителни добавки. Естествено след консултация с вашия гинеколог.