Съществаува един много грозен сексистки виц "Защо булката винаги е в бяло?", който много добре описва мнението на част от мъжете за ролята на жените в живота... Защото e перфектната бяла техника за домакинска работа - пере, готви, мие…

Арт проектът на Ели Резкала цели да покаже именно битуващия сексизъм в обществото през годините, като направи паралел между винтидж рекламите от средата на миналия век, представени чрез размяна на ролите между половете.

В оригиналните реклами ролята на жената е почти сведена до робски труд, като задължително прекарва половината от времето си в кухнята, а останалото в обгрижване на любимия съпруг.

Въпросните реклами са ярък и точен пример за принизената роля на жените в тогавашното общество, което сега фотографът и основател на "Plastik Magazine" решава да преобърне с хастара нагоре.

Ролите са разменени - сега мъжете се радват на прахосмукачка за коледен подарък, сервират закуска в леглото, мият камари с чинии за отрицателно време и прочее. Хубаво ли е?

"Знам, че не всички мъже мислят като чичовците ми, че това са "женски задължения", но бях изненадан да науча, че някои все още го правят. Така че реших да представя една паралелна вселена, където ролите са обърнати и мъжете опитват от собствената си сексистка отрова", обяснява Ели мотивацията си зад проекта, разобличаващ сексизма срещу жените.

Проектът "In a Parallel Universe" е доста смешен, ако не беше тъжен, разбира се. Междуполовите стереотипи не са нещо красиво, можете да се убедите от снимките в галерията, както и повече в сайта на Резкала.