96% от българите гледат филми и/или сериали - или само 4% от представителите на онлайн населението в България не гледат филми или сериали. С течение на времето това занимание се е превърнало в толкова любимо, че преобладаващата част от хората, които гледат филми и/или сериали, отделят време за тях поне веднъж седмично.

Комедията се явява най-любимият жанр на българите, сочат още резултатите от проучване на Нилсен Адмосфер България и Български национален панел.

Снимка: Нилсен Адмосфер България

Предпочитанията относно филмовите и серийните жанрове се различават за всяка социодемографска група, но като цяло комедията е най-обичана (65%), следвана от криминалните (52%) и приключенските (50%) жанрове.

Разлики идват от това, че например жените нареждат романтичните филми/сериали много по-нагоре в списъка си с предпочитания, откокото мъжете, но за сметка на това мъжете се наслаждават на екшън филми много повече от жените.

Снимка: iStock

Комедията е също най-популярна сред респондентите до 44-годишна възраст, но по-възрастните групи изразяват най-силно предпочитание към криминалните филми/сериали и сочат комедията като втори фаворит. Като цяло най-малко привърженици имат мюзикълите в България - само 10% от анкетираните ги посочват за любими.

Най-често хората гледат филми и сериали (почти) всеки ден (53% - филми; 58% - сериали). 32% гледат филми веднъж или два пъти седмично, а 19% гледат също толкова често сериали. Само 15% от хората отделят време за филми по-малко от веднъж седмично, а 23% за сериали.