Здравейте отново, уважаеми родители, добри мами и татковци. Както сами се досещате, темата, на която днес искам да ви обърна внимание, е Нейно Величество Коледната елха. Или как по-точно да я опазите от нас, палавите и любопитни малчугани, като моя милост, изневиделица озовали се на прага на 5-тата си годинка. Е, не че нашата безопасност е по-маловажна от тази на украсената елха, но, нали се досещате, едното има връзка с другото.

И така, украсихме коледното дръвче. Наредихме лъскавите украси, окичихме клонките с ангели и камбанки, поставихме на върха голямата златна звезда и... поканихме Дядо Коледа за страж пред елхата. Не е истински, но пък е очарователен с гъстата си бяла брада и високата си островърха шапка. Още не мога да си намеря място от щастие, че имаме такава пъстра "вълшебница", носеща радост и празнично въодушевление на всички у дома.

Но да се върна на някои мерки за безопасност, които са необходими за опазване както на коледния интериор, така и на доброто настроение, усмивката и здравето на малките беладжии, като мен.

Обръщам най-напред внимание на избора на място. Съдейки по себе си, силата, възможностите, изобретателността и любопитството на малкия човек нарастват с всяка следваща година. Това изисква мястото, където ще бъде разположена елхата, да бъде съобразено с повишаващия се разрушителен потенциал на детето. Ако преди е било достатъчно елхата да е нависоко, то тази година, разположена на същото място, в повечето случаи същата вече не би била недосегаема. Хлапето е пораснало на сантиметри, ръцете му са станали по-чевръсти, а мисълта – изобретателна. Така че преценете: или избирате още по-високо и трудно за достигане място, или залагате на несигурния път на убеждението и предупрежденията от типа на: