Още преди идването на бебето младото семейство с вълнение се готви за неговото посрещане. Първите неща, които тръгва да търси са, разбира се, креватче и детска количка.

Асортиментът и на двата продукта наистина е богат. Предлагат се най-разнообразни модели по отношение както на дизайна, така и на големината.

Продиктувани от собствените ми опит-грешки, тук ще се постарая да дам най-прагматичните и, надявам се полезни, съвети на всяка бъдеща мама, които биха помогнали при избора й и покупката на първите най-необходими вещи за бебето.

Да започна с креватчето

Моите препоръки са то да бъде по-леко, със стандартно разстояние между пръчиците на решетката не повече от 70 мм. Хубаво е решетката да бъде от всичките или от двете надлъжни страни. Така ще има повече светлина и въздух и ще може лесно да се прикрепят тънките възглавнички на обиколника. В противен случай, когато едната страна е плътна, ще ни се наложи сами да приспособяваме и измисляме начини за закрепването им. Що се отнася до възглавничките, казвам тънки, тъй като по-дебелите и пухкави са опасни за малкото бебе.  

Когато става въпрос за матрака

ви съветвам да не обръщате внимание на цената, а да се спрете на качествен, ергономичен и от естествен материал и пълнеж матрак. Това е от особено значение за здравия сън и за общото здравословно състояние на бебето.

Нека отдам заслуженото внимание (и да призная за болките в кръста, останали ми в наследство от активните спортни години) на изключителната роля на т.нар. шкафче за повиване.

За да икономисаме място обаче, не е необходимо да се купува отделен шкаф (маса) за повиване. Достатъчна е само подложката, която се поставя при нужда напреко на креватчето и е много удобна за преобличане и смяна на пеленките.

Няколко думи и за количката

Пазарът предлага всевъзможни модели от класически до най-футуристични. Най-практична от гледна точка и на финансите, и на удобствата е тази количка, която се преобразува от зимна в лятна. Много важно условие е да се обърне внимание на колелцата с оглед тяхната маневреност. Дребна, но важна екстра е и наличието на регулиращ се сенник на гюручето. Така ще си спестите търсенето и купуването, монтирането и непрекъснатото донагласяне на подходящо чадърче.

Още идеи и препоръки биха били полезни за всички ни!

На бъдещите мами леко раждане и безчет радости с милите им рожби! :)