Huffington Post помоли своите кореспонденти по света да споделят какви са сватбените тадиции, характерни за техните държави. Ето любопитната информация за десет държави.


Гърция

Преди церемонията кумът бръсне младоженеца, а булката изписва върху подметките на обувките си имената на своите неомъжени приятелки. Първите изтрити имена показват кои ще бъдат следващите булки. Тук, ако искаме да сме политически некоректни и да се заяждаме на съседски начала, можем да попитаме: А кой бръсне булката?

Бразилия

Кумът реже вратовръзката на младоженеца на части и започва да ги продава на гостите. Всеки дава, колкото може, а събраната сума се използва от щастливата двойка за медения им месец.

Испания

Младоженецът влиза в църквата с майка си и очаква пристигането на булката, водена от баща й. В Испания сватбената церемония е без шаферки. Булката не хвърля букета, а го дава направо в ръцете на сестра си или близка приятелка, която го оставя на гроба на близък човек.

Мексико

Сватбите тук са мащабни – със стотици гости и доста алкохол, т.е. като в България. Една от игрите се казва „морска змия”. Двама души правят арка с ръцете си, а който мине под нея, получава шот текила. Танците продължават до зори.

Корея

Много корейци следват западната традиция булката да е в бяла рокля, но някои обличат традиционни за Корея костюми. След официалната церемония младоженците се покланят дълбоко пред родителите си и си разменят хинап и кестени – символи на многобройна челяд и богатство. Не знаете какво е хинап? Питайте някой, който живее в по-топъл град като Стара Загора например. Хинапът е с формата на маслина, но с кафеникав цвят.

Япония

Прието е гостите да носят пари, а не подарък. Сумата зависи от степента на близост. Приятелите дават около 300 долара, а най-близките роднини – до 1000. Банкнотите трябва да са чисто нови и да не са сгънати. Поставят се в плик с подписа на подаряващия ги. Оставят се на рецепцията в началото на партито.

Франция

Сватбената торта се прави от малки еклери. При по-дълги купони гостите будят младоженците на другата сутрин, за да ги нахранят с традиционната лучена супа.

САЩ

Някои двойки замразяват най-горния „етаж” на сватбената торта и го изяждат при отпразнуването на първата година съвместен живот. Някои сладкари дори приготвят отделна малка торта специално за тази цел.

Тунис

Повечето двойки вече правят еднодневно тържество, но традицията е сватбата да се празнува седем дни!

Италия

Според поверието човек не трябва да се жени във вторник – денят на Марс, бога на войната, както и в петък – денят, в който са създадени злите сили. Не се правят сватби по време на великденските и коледните пости, както и през месеците май и август.

По време на церемонията младоженецът сваля жартиера на булката и го хвърля към ергените. Гостите получават нечетен брой захаросани бадеми. Нечетен, за да не могат да бъдат разделени, така както двойката трябва да остане неразделна.