Не оставяй живота си на случайността

Това е мотото на Националната анти-аборт кампания, организирана от Българско дружество по акушерство и гинекология и Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, която започна през април. Тя е и с медийната подкрепа на bTV.

С нея тръгна и сайтът Аntiabort.bg, в който младите хора могат да научат повече за сексуалния живот, начините за предпазване от нежелана бременност и най-често предаваните полови инфекции. Той дава информация към кого могат да се обърнат младите българи за съвет и как да намерят най-близкия до тях акушер гинеколог.

Основните методи за контрацепция се делят на четири основни вида

хормонални, механични, естествени и химични. Най-често използваните хормонални средства са хапчетата против забременяване, като днес най-често биват предписвани ниско-дозирани комбинирани препарати, които съдържат само толкова естроген и прогестерон, колкото са необходими за предпазване от нежелана бременност. Те са много надежден начин за предпазване, като вече има съвременни антибебе хапчета, с непрестанен прием, които се пият през целия месе. Четири от тях са плацебо. Смисълът на този нов вид хапчета е да не се нарушава ритъмът на употреба, тъй като не е добре приемът да се забавя с повече от 12 часа.

Използването на планова контрацепция у нас е 10 пъти по-ниско от средното за Европа

Анкета, проведена сред 2655 ученички в 60 елитни гимназии в страната миналата година, показа, че около 35% от анкетираните не използват никакви средства за предпазване. Според момичетата най-сигурният начин за предпазване е презервативът - предпочитат го 61%.

Сигурността на предпазните средства се оценява с т.нар. "Индекс на Пърл". Той показва колко жени са забременяли в течение на година, въпреки че са се предпазвали. Колкото по-нисък е индексът на Пърл, толкова по-сигурно е предпазното средство. Съгласно този индекс презервативът е със средна степен на сигурност от 3 до 5, докато хормоналните методи за предпазване са със сигурност между 0,1 и 1.

Кондомът обаче остава единственото ефективно средство

срещу заразяване със СПИН и други венерически заболявания! Не причинява никакво химично или хормонално натоварване на организма. Има го навсякъде, не заема място и може да се носи от всеки.

Значително по-несигурни са естествените методи за предпазване,

като т.нар. "прекъснат полов акт". Той е посочен от близо 12% от анкетираните момичета. При млади жени или двойки, хапчетата и презервативите са на първо място сред изборните средства за предпазване от нежелана бременност. При определени условия могат да се включат и други средства.

И в крайна сметка, последната дума имаш ти и приятелят ти. Разбира се, след консултация с гинеколог.

Още много полезна информация ще получиш на Аntiabort.bg>>