Добра среща, летни дами и мили мами,

При мен, както знаете, празниците са на особена почит. Освен общите, като Нова година, Коледа, Архангелов ден, човек си има и лични празници. Например, аз, Малък Мишо, всеки месец, на 20-то число имам рожден ден. Напоследък дочувам слухове, че с времето ще се поразредят и вероятно ще се стигне до там, че да празнувам, както пее Крокодила Гена, "только раз в году".

Но добрата вест е, че лятото почти дойде

Отношението ми към този най-чувствен сезон е като към Празник – голям, топъл, дълъг. И най-хубавото е, че, след като свърши, идва ред на Очакването. А Очакването, както е казал някога някой си бонвиван, почти винаги е още по-приятно от Очакваното. Някои хора живеят истински само през лятото. Останалото е живот в очакване на лятото.

Но да си дойда на приказката

Всеки сезон си има прекрасните неща. Но лятото... е натъпкано с чар, веселие, къпане в солената водичка, пътуване, неочаквани приключения и безброй приятни срещи. Независимо, че впечатленията ми са само от едно отминало и първо за мен лято, те са достатъчно силни, бих казал, царствени! От тази първа среща си имам за спомен едно малко живо слънце, което винаги ще грее в душата ми!

Не само аз харесвам жаркия сезон

За да летуват при нас, още през пролетта, от юг пристигат лястовичките, щъркелите с бебетата, и почти всички песнопойни птички. Гущерчета и змийчета излизат от уютните си пещери и плъзват на припек под гальовните лъчи на Слънчо.

От братските западно и източноевропейски страни се изсипват тълпи "пратеници на добра воля". Идват както заради лятото, така и заради хубостта на горите, Балкана, Черното море, шопската салата, троянската сливова и ямболската гроздова, киселото мляко и благото ухание на розите.

Неслучайно в старите дебели книги мъдреците пишат за лятото като за "Лето Господне"... С лятото се отбелязва цяла една година.

С две думи, лятото е дар Божий

Блазе им на негърчетата около екватора и по океанските летни острови, където лятото е вечно! Не съм обаче много сигурен, че оценяват по достойнство привилегията си да се къпят цял живот в талазите слънчеви лъчи, тъй като нямат друг сезон за сравнение. Нямат си есенната меланхолия, негата и сладкия гроздобер; пролетния възторг и кипене; зимния уют и светлинките на свещите и камината, покрития със сняг дядо Коледа... Лятото си е лято, но в живота има и други сезони, хиляди големи и малки неща, които карат сърцето ти да пърха, а душата ти да ликува...!

И все пак, лятото си е Празник и Радост голяма!

Ваш летен Мишо :)