Според последни проучвания на Американската асоциация по сърдечни заболявания, притежателите на домашен любимец, особено на куче, показват най-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания. Въпреки това, авторите на отчета подчертават, че не личното здраве трябва да бъде повода да си вземем кутре у дома.

Оказва се, че собствениците на кучета живеят значително по-здравословен начин на живот. Те са с 54% по-активни от останалите, които не се радват на компанията на какъвто и да било домашен любимец. Друго проучване потвърждава, че близостта и общуването с животинка вкъщи влияе изключително благотворно както върху физическото, така и върху психическото здраве на притежателя му – нормализира кръвното налягане, намалява холестерола и степента на сърдечно-съдовите заболявания, възпрепятства затлъстяването и понижава нивото на стреса.

Вижте колко много неща могат да направят за нас и нашето здраве домашните любимци:

Социализация

Според проучване в списание по психология на личността, хората с домашни любимци са по-щастливи и ведри, по-социализирани и общителни. Daily Mail пък посочва, че собствениците на домашни любимци са общо взето по-екстровертни в сравнение с останалите и имат по-високо самочувствие. Определено домашният любимец играе ключова роля в разширяването на кръга от познати и приятели.

 

Нормализиране на кръвното налягане

Проучване, проведено от Университет в Бъфало над хора, които вече са преминали на лечение с лекарства за високо кръвно налягане, потвърждава, че взимането на домашен любимец е оказало изключително благотворно влияние върху стабилизиране на тяхното състояние.

Предпазване от респираторна инфекция

Изследвания при мишки, представени през април 2013 година по време на годишната среща на Американското дружество по микробиология, смята, че прахът, взет от жилището на собственик на куче, може да помогне при предпазване от респираторния синцитиален вирус (увеличаващ риска от астма) – RSV, към който най-предразположени са бебетата и малките деца.

"Мишки, хранени с такъв прах не проявявали симптомите, свързани с RSV – сериозна инфекция, предизвикваща възпаление на горните дихателни пътища и производство на слуз," твърди д-р Кей Фуджимура от Университета на Калифорния, Сан Франциско.

Понижаване стреса на работното място

Според проучване в International Journal присъствието на мила животинка на работното място влияело изключително благотворно при понижаване нивото на стрес, а от там и до увеличаване работоспособността сред членовете на екипа.

Предпазване от алергии

Интересно становище от миналата година, излязло на страниците на списание Clinical & Experimental Allergy, впечатлява с твърдението, според което рискът от алергия при малките деца, израснали с домашен любимец, е значително по-нисък от този на останалите им връстници. Според проучване мъниците, радвали се на обичта на домашен любимец в ранна детска възраст, с времето имали чувствително по-малка степен на алергични прояви в сравнение с останалите малчугани.

 

Намаляване риска от инфаркт

Според проучване, представено през 2008 г. по време на годишната среща на Американската асоциация, собствениците на котка показват най-нисък риск от сърдечни заболявания и прояви на инфаркт.

Увеличаване нивата на хормоните на щастието

Сериозни изследвания твърдят, че общуването с животни, куче, коте или какъвто и да било домашен любимец води до значително увеличаване нивата на хормоните на щастието – серотонин и ендорфин, а оттам и до намаляване навита на хормона на стреса – кортизол.

 

Животните могат да ни дадат толкова много. Както сами се уверихте от по-горе изложените становища, наред с качества като преданост, обич и състрадание, животните притежават и удивителната сила да лекуват. От нас не се иска нищо друго, освен да ги обичаме и да им бъдем благодарни.

Използвани са материали от различни източници.