Спомняте ли си Ласи от детските години – най-известното куче в телевизията и киното, което се превърна в синоним на приятелство и обич за няколко поколения? Със сигурност. Историята и приключенията му разкриха всички добродетели на породата коли – добронамереност, жертвоготовност, приятелство, безрезервна обич и смелост.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosКолито е порода кучета, които водят началото си от овчарските кучета в Шотландия и Уелс. Точно поради тази причина тя е наричана още шотландска овчарка. Сравнително древна порода е, която е претърпяла своите модификации, за да придобие днешния си вид. Дългокосместото коли дължи своя дълъг косъм на по-хладния климат в Шотландия. А издължената муцуна, която е един от отличителните белези на колито днес, се получава след като породата е кръстосана с борзой (руска хрътка), която има силно издължен нос.

Предназначението на породата се променя, когато кралица Виктория си взима коли – да притежаваш подобно куче по онова време се равнявало на това да имаш най-модната дреха. Превръщането  му от овчарско куче в моден аксесоар, променило и физическите характеристики на породата  - колито станало по-високо и стройно, с внушителна осанка и благородно телосложение, каквото го познаваме днес.

Колито е перфектен семеен приятел

Дългокосместите представители на породата коли не притежават капчица агресия в себе си. Отнасят се много добре с децата, както и с други породи кучета. Това ги прави перфектен избор за семейства, в които има малки деца. Въпреки своите солидни размери, колито може да бъде отглеждано в градски условия в апартамент, заради мекия и добър характер. Спокойствието, добротата и търпението му го правят истински приятел на детето. В комбинация с това, то лесно се привързва към стопанина и отлично охранява дома.

3 в 1 - красота, смелост и интелект

Това, което отличава колито от всички останали породи кучета е внушителната грациозна осанка. И всичко това в комбинация с красивата му окраска, която може да варира от бяла до много тъмнокафява. И накрая дългата му козина, която никога не остава незабелязана.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Освен с красотата си, колито изпъква и със своята смелост, която в някои моменти граничи с безразсъдство – дългокосместата разновидност встъпва в единоборство дори с вълци. Тъй като освен всичко, то притежава и изключителен интелект, днес чрез продължителна селекция са получени специализирани кучета, които по команда или жест на овчаря подгонват изоставащи овце, събират стадото в група, намират изгубени овце, подкарват стадото в желана посока. В Шотландия и до днес по традиция пастирите провеждат с такива кучета ежегодни състезания по тези показатели.

Заедно с изключителната си добронамереност, спокоен нрав и интелект, колито притежава и невероятна интуиция, която му помага да отгатва настроението на своя стопанин. Според него и домашният любимец променя своето поведение в синхрон с това на собственика…

Може би този който е казал, че собствениците и кучетата си приличат, е имал предвид, че кучетата придобиват навиците и се приспособяват към живота на стопанина си, за да бъде всичко в синхрон, и за да има мир и любов. За другите породи не сме сигурни, но за шотландската овчарка сме убедени, че е така.