Автор: Таня Димитрова, магистър по педагогика и семиотика на изобразителното изкуство

Учебната година може да бъде трудна за някои деца. Вашето дете е ученик, който се справя със стреса или има нужда от малко помощ?

1. Изготвяне на график. Следването на график, ще помогне на учениците да се справят по-лесно със задачките, да организират времето си и да се чувстват по-сигурни, когато контролират дейностите си и времето си. Нека детето си направи таблица с дейностите за седмицата и да си го окачи в стаята. Нека напише всичко, което трябва да направи през идващите дни.

2. Достатъчно сън. Учениците, които имат поне 7-8 часа сън се справят по-добре в училище, а също и с непредвидени ситуации. Така те са по-малко напрегнати и раздразнителни.

3. Спортът е важен! Упражненията за около 30 мин. дневно са идеалният начин за справяне със стреса и напрежението. Тичането или дори интензивната разходка пак са полезни. Осигурете на детето си достатъчно движение, дори го запишете на някакъв спорт.

4. Релаксация. Релаксиращата музика ще успокои ума. Предложете на детето си да гледа някои забавен филм или да си вземе отпускаща вана, ако е много натоварено психически. Отпускането и пълноценната почивка 1 час дневно е важна, за да има време организмът да презареди и да издържи на останалото натоварване – умствено и физическо.

5. Забавления. Детето трябва да се радва и на малките неща, позволете му да се забавлява. Нека излезе с приятели. Ще бъде полезно и да си създаде група от дугарчета с които да учат заедно. Хем ще е забавно, хем полезно.

Научаването да се справят със стреса ще помогне на учениците да имат по-добро качество на живот и да се насладят на скъпоценните години в училище. Така те ще бъдат по-отговорни към себе си и другите, и ще изпълняват по-съвестно задълженията си. Ще се чувстват по-спокойни в училище и извън него.