Лятната ваканция е към своя край. На някои им предстои да тръгнат на училище, а на други (като нас) – на детска градина. Накратко – ще се будим рано и е редно да бъдем добре организирани. За повечето, ако не и за всички хлапета, сутрешното ставане е трудна задача.
За да избегнем излишна семейна суматоха рано сутрин ви представяме няколко метода, спомагащи за благоприятното събуждането на малкия сънливец.

#1 - Първата стъпка към лесното събуждане на детето е, разбира се, постепенното и плавно приучаване към по-ранното му заспиване. Лятната ваканция е време, когато малчуганите свикват да играят до късно навън, което неминуемо рефлектира върху ежедневния им режим. Затова е важно още отсега да започнем да приучавате мъника към по-ранното му лягане вечер. Eдно от решенията е любимата и вдъхновяваща приказка за лека нощ.

#2 - Следва фазата, в която е добре самите ние да се научим да ставаме по-рано от обичайното. Когато успяваме да се събудим с половин час преди будилникът да позвъни , сме по-спокойни, защото знаем, че няма как да закъснеем, но преди това е редно самите ние да се дисциплинираме, за да даваме добър пример на останалите членове на семейството. 

#3 - А когато все още утринните часове са по-светли, преди да пристъпите към мисията "събуждане", дръпнете широко завесата, и поканете в стаята на детето ласкавите лъчи на слънцето. Светлината на деня определено ще го предразположи към по-лесно и естествено разсънване.

#4 - Също така може да залагате и на любимата музика на вашето дете. Тихо носещите се във въздуха нежни мелодии притежават магическото въздействие да "милват" слуха и да събуждат сетивата.

#5 - Не е желателно да включвате телевизора, но понякога, в особено "трудни случаи" си позволявам да потърся помощта на "Том и Джери", "Костенурките Нинджа" или "Дора и приятели". Съветът ми е това да става колкото е възможно по-рядко.

#6 - Всяка сутрин се придържайте към ритуал за кротко и нежно събуждане. Целувката, ласката и нежните милувки е хубаво да съпровождат напомнянето, че е време за „отваряне на очите”. Така постепенно ще създадете рефлекс за приятно събуждане и посрещане на новия ден с усмивка. 

#7 - Докато мъникът е още в креватчето си, но ококорил вече сънени очи, хванете внимателно крачетата му и започнете да ги движите така, сякаш кара колело. Направете лек масаж на стъпалата и ръцете. Този метод помага детето да се разсъни, но и ще освежат и разведрят малкия сънливко.

В никакъв случай не одобрявам тактики от рода на събуждане на детето с говорене на висок глас, изправянето му от креватчето насила, дърпане на възглавницата или завивката и т.н. Такова събуждане, при всички случаи, би предизвикало стрес, напрежение, недоволство и дори гневен бунт у детето.

Мили мами, НЕ "обръщайте дебелия край". Съветваме ви да се придържате към максимата, че "с постоянство и търпение се постигат трайни резултати". В случая – с подходящ и редовен режим на лягане и ставане, ще осигурите едно приятно ежедневие на вас и на вашето дете.