Нали си спомняте, че жълтъкът

навлезе в детското ми меню бавно и постепенно, но сравнително рано – още след 6-тия ми месец. Поради опасността от алергична реакция обаче, първо започнахме с ¼, като стъпка по стъпка увеличихме до цял жълтък. Сега вече, когато съм на цели две години, спокойно мога да си хапвам цяло яйце на всеки три или даже на два дни. Качествата му са безспорни, защото в него се съдържа всичко, което е необходимо за растящия организъм.

Почти няма ястие,

в приготвянето на което да не участва Негово Превъзходителство Яйцето. Превъзходителство, не само защото яйцето прави превъзходен апетита, но и както вече намекнах по-горе, е една от супер храните за човека. Под една или друга форма, в по-малки или в по-големи количества, то е неизменен гост на трапезата ни. В много от случаите яйцето играе поддържаща роля, но в рецептата по-долу му е предоставена… главната!

И така, предлагам и на вас, мили мами, и на мъниците ви

едно простичко, на пръв поглед, но изключително питателно и великолепно на вкус ястие. Дали ще го наречете ордьовър или салатка, зависи от фантазията и добавките, с които ще го обогатите и декорирате.

Продукти за 4 порцийки:

8 яйца
200 г кисело мляко (още по-добре е, ако е цедено)
200 г сиренце (може и катък)
1 с.л. горчица за големите, а за наборите – 1 ч.л. заквасена сметанка
300 г пресни краставички
Свеж копър за поръсване

Ето го и приготвянето:

1.Сварявате яйцата по-продължителто време в подсолена вода (за да не се пукат)
2. Киселото мляко, сиренето (катъкът), горчицата за големите, а сметанката за малчовците, се смесват в подходящ съд.
3. Към сместа добавяте надробените на малки кубчета краставички.
4. Нарязвате яйцата наситно или ги настъргвате. Заливате ги със соса, разбърквате нежно и поръсват с копъра.

За да хрупка, това кремче може да се намаже и върху тънка и топла препечна филийка...ммм...

 

 

Ваш неподражаем майстор,
скромен Мишо :)