Две коренно различни жени сменят семействата и начина си на живот в предаването „Смени жената”. Сблъсъкът е неизменен!

Свилена Рачева

Свилена Рачева е позната от миналото като едно от момичетата от шоу „Невада”. След него съдбата я отвежда в Лос Анджелис, където гради кариера на модел, при едно от връщанията си в България, се среща с Никола, влюбва се и коренно променя живота си. Двамата имат 3 деца и в момента живеят в...

караваната насред голото поле

Според нея животът в природата я прави по-добра майка. Семейството се издържа от рентиерство и училище по конна езда. Ежедневието на Свилена минава в чистене, готвене и грижи за децата. Преди вечеря задължително казват молитва. Тя няма високи очаквания към децата си и е твърдо против яслите, детските градини и извънкласните дейности.

„Не се опитваме да набутаме децата в калъп. На всяка една поляна мога да бъда щастлива, с любимите хора до себе си.”

Семейството няма пералня и перат дрехите си 1-2 седмично у приятели и роднини.

Албена Боядижева пък живее в голяма къща край София, която прилича на дворец. Бялото е преобладаващо в интериора, повърхностите са полирани до блясък, мебелите са по поръчка, цари кралска атмосфера. Домашната помощница чисти и се грижи дворецът да блести. Албена е гнуслива и изисква много. За нея е недопустимо децата да са мърляви и не приема мръсотията под никаква форма. Двете й дъщери живеят под стриктен график. Родителите им поставят много високи цели за постигане, а слабият успех в училище се наказва.

„Имам идеален живот. Къщата ми е страхотна. Нямам нещо, което да съм искала и да го нямам.”

Семейството се занимава с търговия на захарни изделия. Много често се забавляват на барове, чалга кръчми и ресторанти.

Хормонът на щастието и лайното

"Има лайна!" – възкликва Албена при първите си стъпки към караваната на Свилена, когато двете разменят местата си. Конете и кучетата са свободни на поляната и техните изпражнения са едно от първите неща, които я посрещат. По-късно, на вечеря, Никола се опитва да й обясни за микроорганизмите в пръстта, които създават хормона на щастието.

Какъв хормон на щастието ще ти даде фъшкията върху играчката?

Докато чете условията за домакинстването, в краката на Албена малко коте си играе с... мишка! Малко по-късно то се разхожда върху приборите, с които семейството се храни, което е тотален шок за Албена.

Не мога да ги гушна тези деца!!!

Външният вид на децата на Свилена, според Албена, е трагичен. За нея е потресаващо, че те не са изкъпани, сресани и имат мръсни нокти. Свилена пък гледа със съжаление на децата на Албена, чийто ден е разчетен по график – английски, училище, занималня... За нея това е изключително ограничаващо и тъжно. Вечер децата на Албена гледат телевизия и не знаят какво друго могат да правят. В караваната на Свилена пък дори няма телевизор.  

Красотата на една жена

"Една жена трябва да се чувства красива отвътре и това да й дава самочувствието, че тя е такава и отвън", споделя Свилена, когато й се налага да прави същото което прави Албена в ежедневието си – посещение на фризьор и маникюр. В същото време Албена се чуди къде е тоалетната в караваната. Оказва се, че ако има нужда, тя ще трябва да отиде на открито, „в борчетата”.  

Две жени живеят в коренно различни светове. Мръсното за едната е свобода за другата. Къде е истината? Трябва ли жената да поддържа външния си вид или е по-важно дрехите да са втора употреба, за да пазим планетата? Може ли едно двулицево яке да направи щастливо едно дете? И на какво мирише пръстта в детската ръчичка?

Най-сложно е да кажеш има ли правилно и грешно. Две жени с техните деца, два различни мирогледа, две вселени... 

 

Коя е по-добра майка и съпруга?