„Имаме осем момичета и две момчета. Както казват хората, осем цветя и две прасенца“ – споделя Раушан Кожомкулова пред BBC в кратко видео, посветено на правителствените грижи в Казахстан за поддържане на висока раждаемост.

Азиатската държава е с 24 пъти по-голяма площ от България и е на девето място в света по този критерий. Там живеят 16 милиона души, като властите определено искат семействата да имат повече деца. За шест деца майките получават сребърен медал, а за седем и повече – златен!

Освен това майките медалистки получават месечна помощ до края на живота си. Корените на тази социална програма са още от времето на Съветския съюз. Титлата „майка-героиня“ е създадена през 1944 г. и с нея са удостоявани жените с 10 деца.

„Правителството подкрепя високата раждаемост. Майките с поне четирима наследници получават месечна помощ, докато децата навършат 21“ – обяснява пред BBC Аксана Елисезова от Министерство на труда и социалната политика.

„Получавам помощи от 370 долара месечно, което е достатъчно. Освен това работя“ –
споделя г-жа Халикбаева, майка на шест деца на възраст от 4 до 18 години.

Семействата с по-малко от 4 деца обаче получават помощи само през първата година след раждането. Това притеснява младите хора и според мнозина ограничението в помощите трябва да е само до две деца.