Първо установете каква е причината

Най-честата причина децата да си бъркат в носа се възприема от специалистите като вид навик, който се проявява в моментите, в които те са нервни и може да се отнесе към категорията – смучене на пръстите, гризане на ноктите, въртене на косата и скърцане със зъби. Бъркането в носа не е задължително да ви подсказва, че детето ви е неспокойно или притеснено от нещо, просто това, което се намира в нослето му му им пречи и то иска да го премахне.

Малчуганите, които са най-настойчиви по отношение на лошия навик са децата с алергии, тъй като те пораждат появата на повече секрети, които по-късно изсъхват и им създават некомфортно усещане. Ако вкъщи се отоплявате или охлаждате с климатик, това също може да е причина за зачестяване на подобни действия от страна на вашето малко съкровище.

Колко опасно е детето ви да си бърка в носа

Най-опасното, което може да се случи на детето, докато си бърка в носа, са бактериите. Полепнали по пръстите и изпод ноктите, те могат да доведат до малки инфекции вътре в носа, а пръсти, които са били веднъж в нослето, са чудесна предпоставка за разпространението на настинка и грип.

Какво да правим, за да отучим детето

  • Най-важното, което трябва да направите, е да покажете на детето си как се използва салфетката, и винаги да поставяте в чантата или задния джоб по едно пакетче. Обяснете му, че това е най-здравословният начин да се отърве от неприятното усещане, че там е заседнало нещо. Не забравяйте да му кажете, че бъркането в носа не прилично и никой възрастен не го прави.
  • Следващата стъпка е да установите има ли вашето съкровище някакви алергии. Децата в предучилищна възраст най-често проявяват непоносимост към прах, животни, плесен и др. Ранната диагностика ще ви помогне да се справите с трудната задача да го възпитате на правилните навици
  • Понякога децата, които се „занимават” често с нослето си, не са достатъчно заети. Опитайте се да ангажирате вниманието на съкровището ви с нещо, което да прави с ръцете си, така че да не се сеща за вредния навик. Купете му конструктори, с които да играе, кубчета, които да реди и игри от този сорт.
  • Не забравяйте да миете често ръцете – по няколко пъти на ден, за да може „обследването” (ако все пак се случи отново) на нослето да премине вкарването на бактерии. Също изрязвайте ноктите и ги дръжте къси през цялото време, за да не се събира мръсотия под тях.
  • Ако всичко това не помогне и детето ви е упорито в своя навик, то опитайте да превързвате пръстите му с парцали, лепенки или бинт. Така ще му е по-трудно да си бърка в носа.
  • И накрая, ако се справяте успешно, то това означава, че и вашият мъник също е успял –не забравяйте да възнаграждавате усилията му да не си бърка в носа– водете го на разходка в парка, купувайте му лакомства и играчки. Показвайте му, че го обичате и подкрепяте.