Когато забременеете започвате да си задавате купища въпроси относно храната, която консумирате, местата, които посещавате и козметиката, която използвате. Дали те не са прекалено токсични или дали в тях не се съдържат прекалено много химически съставки? И това е напълно нормално, защото всички искаме да защитим не само себе си, но и растящия малък организъм, който е изключително чувствителен към всичко, което правим, консумираме и използваме.

Що се отнася до външния вид две мнения няма - всички жени искат да изглеждат красиви и по време на своята бременност. И често пъти се питат безопасно ли е да си боядисват косата, тъй като в боята се съдържат много силни химически вещества?

Категоричен отговор на въпроса все още никой не е дал. Съществуват различни изследвания, според които някои от боите и спрейовете съдържат съставки, които лесно проникват през скалпа, а от там и в организма.

Ако все пак се притеснявате, че цветът, с които се боядисвате се различава коренно от естествения, и разликата след израстване е фрапантна, и естествено не искате да чакате 9 месеца, за да подновите блясъка, то поне следвайте правилото да не се боядисвате преди да навлезете в четвъртия месец на бременността. Първите три месеца са жизненоважни за плода, който започва да се оформя и тогава съществува опасност той да бъде увреден.

След третия месец можете да боядисвате косата си, но преди това трябва да вземете под внимание няколко предпазни мерки, независимо дали ще се оставите в ръцете на професионалист или ще поемете инициативата сами у дома.

А какви разкрасителни процедури избягвате по време на бременност можете да споделите с нас като кликнете върху форумната ни чашка

форумно кафенце

Съвети за безопасно боядисване по време на бременност

  • Не пропускайте теста за поносимост дори и ако сте го правили преди. Бременните жени променят много от навиците си свързани с храна, козметични продукти и др. Може да се окаже, че сте алергични към боята за коса, въпреки, че преди не сте имали проблеми с боядисването.
  • Уверете се, че всички прозорци и врати са отворени (у дома или във фризьорския салон). Стремете се да не поемате прекалено много от силната миризма на амоняк.
  • Ако с боядисването сте се заели сами, задължително използвайте ръкавици, които са включени в съдържанието на опаковката на повечето бои. Добре е контактът, който ще има вашата кожа с боята да е сведен до минимум.
  • Обърнете специално внимание на зоните, които най-често се нацапват – ушите, челото и врата. Като превантивна мярка можете да намажете кожата там със зехтин, който ще предотврати навлизането на химически вещества по-дълбоко в кожата.
  • Ако обикновено изчаквате малко повече, отколкото е указано на опаковката, защото искате по-плътен и наситен цвят, сега е препоръчително да стоите с боята за минималния период.
  • Друга алтернатива, която със сигурност не е вредна, тъй като е базирана на изцяло природни съставки е къната.