Котетата са изключително нежни и гальовни същества. Характерът на животните е абсолютно индивидуален и всяко обобщение за това как се държат в определени ситуации би било погрешно. Но въпреки това има някои общи и много широки граници, в които котешкото поведение може да бъде поставено. А белите определено са част от него.

Когато се грижите добре за едно куче, то си казва „Той ме храни, той ме разхожда, той сигурно е бог!”
Когато се грижите добре за едно коте, то си казва „Той ме храни, той ме разхожда, аз сигурно съм бог!”

Това е изключително показателно за нрава на котката. Тя се привързва силно не към човека (както правят кучетата), а към мястото, което обитава. Затова всяка промяна на мястото е свързана с промяна в настроението на котките. А това те изразяват най-често като пишкат на различни неподходящи места. Случвало се е хора да осъмват с напикани легла, възглавници, кърпи за баня, прецизно събрани, така че да може всички да пострадат от котешкото отмъщение.

Котешката урина е с високо съдържание на амоняк и има силна, дълготрайна и дразнеща миризма. За да направи такава беля котето, винаги има причина. Проблемът по-често идва от факта, че ние не можем да разберем каква е тя.

Най-често срещаните причини:

-тоалетната не е почистена скоро и добре и това кара котето да си търси други места за облекчаване на естествените нужди
-в дома има някаква миризма, която дразни котката
-причинили сте й нещо, което я е накарало да се чувства дискомфортно – забравили сте я на студено на терасата, не сте й разрешили да влезе в някаква стая, забранили сте й нещо любимо
-в дома има някаква новост – нови постелки на дивана, нова мебел
-сменили сте й легенчето или пълнежа на тоалетната

Опитайте се да разберете каква е причината за поведението на вашето коте и по възможност да я отстраните.

Малките котета лесно могат да се приучат къде да пишкат. Ако не са отделени от майка си, те просто следват нейния пример. Тогава навикът се изгражда най-лесно, бързо и трайно. Ако пишкането се случва инцидентно обаче, за да се справите с проблема, се изисква много търпение или късмет да не сте попаднали на много инатлива котка.

Ако котето винаги пишка на едно и също място, поставете около и върху него кори от цитрусови плодове. Котките не обичат аромата на цитрус и бягат от него. Това правило, разбира се, има и своите изключения. Все пак не забравяме, че става дума за едни от най-своенравните животни. Има котки, които обожават лимони и ги хапват със страхотен апетит.

Ако цитрусовите кори не помогнат, опитайте с капки оцет. Натъркайте мястото на „престъплението” с памучен парцал, потопен в оцет. Тази миризма също не е любима на мъркащите създания.

Избършете напиканото място с вестници и ги сложете в тоалетната на котето. Така миризмата на урина ще го води към правилното място за тези дейности.

Когато направи беля, котето много добре разбира вината си. Затова ако се опитате да го хванете, то със сигурност бързо щя избяга от местопрестъплението. Но ако все пак успеете, натъркайте муцунката на животното в напишканото и му се скарайте. Котетата реагират не на думите, а на интонацията. Така че, колкото и да го обичате, постарайте се ядът ви да проличи.

Във ветеринарните аптеки се продават различни продукти с piss off ефект. Когато напръскате мястото, котката престава да ходи там.

Пишкането на неподходящи места обаче не е единствената беля, които пухкавите животинки могат да направят.

Тяхно любимо занимание е да си острят ноктите

По възможност на най-неподходящите за това места. А тези места почти винаги са най-хубавите ви и нови мебели, тапети и пердета. Следите от котешки нокти винаги личат. И за да е още по-колоритна картинката, котките често практикуват това занимание.

Ако котката ви има специално място за острене на нокти, но не го използва, а прави това другаде, значи иска да си маркира територията. Често това е начин, по който животните поздравяват хората. Възприемат го и като игра – те драскат, вие ги гоните. Напълно възможно е обаче от игра и закачка, това действие да се превърне в навик.

Ако не сте осигурили специално място за драскане на домашния си любимец, това е сигурен знак, че е крайно време да го направите. Може просто да поставите в стаята пънче или клонче. Не белете корите им, те ще бъдат интересно предизвикателство за котето. Ако сте по-изобретателни, направете му специално място за драскане, като използвате дърво, картон и текстил. В магазините за домашни любимци се продават и специални острилки за котешки нокти – съоръжения, в които са комбинирани различни повърхности, върху които котето да драска. За да си хареса мястото за точене на ноктите, направете го интересно – поставете въженца, перца и играчки, които да привличат вниманието натам.

За да „обезоръжите” любимеца си, изрежете му ноктите. Разбира се, не става дума те изобщо да липсват, а просто да ги подкъсите и да премахнете най-острата им част. Домашните котки не ловуват, защото храната им пристига вкусна и леко затоплена в паничката. Затова не използват ноктите си по първоначално предназначение. Стига да извършвате рязането правилно и без да причинявате болка на котето, тази дейност, поне за известно време, ще ви отърве от постоянните дълбоки следи по повърхностите.

За да предпазите мебелите, които котето драска, поставете отгоре им друга повърхност, която да не може да се драска или да не се харесва на котето. Успешна хитринка за справяне с проблема е за известно време да облепите (ако позволяват) мебелите с двойнолепящо тиксо. Лапичките на котките залепват за него, а това изобщо не им харесва.

Друг вариант за справяне с проблема са накрайниците за нокти. Те са съвсем малки пластични конуси, които се поставят върху ноктите, не върху целите лапи. Напълват се с лепливо вещество и се плъзват по ноктите. Предлагат се в различни размери.