Бебе с антитела за COVID-19 се роди в Пазарджик. Малката Ема може да се е заразила с вируса в утробата на майка си, смятат медиците.

През декември миналата година 28-годишната Йорданка Брандийска се заразява с COVID-19, докато е бременна с дъщеря си в седмия месец. „Една вечер започнах да кашлям, вдигнах лека температура. Свързах се с д-р Китов, да му кажа, че имам такива симптоми. Излезе положителен тест и започнахме лечение“, разказва тя.

В един момент лекарите установяват, че развитието на бебето се забавя и затова решават да пристъпят към раждане. „Бебето започна да изостава. Което говори, че тази инфекция влияе върху неговото развитие със съдовите проблеми, които са класически за коронавируса“, обяснява д-р Илиян Траянов.

Медиците решават да изтеглят раждането по-рано и така Ема се ражда на 5 януари с тегло 2750 грама.

Атигенните тестове показват, че бебето има антитела срещу COVID-19, като то е излекувано още в утробата.

В официалния уебсайт на СЗО пише, че все още не е ясно дали майка може да предаде вируса на бебето си по време на бременност или раждане. „До момента в нито една проба от околоплодна течност, проби от утробата и в кърмата на майката не е засечен активен вирус“, се казва там.

Повече по темата можете да научите в btvnovinite.bg