Бременността е период когато се налага да променим хранителния си режим отказвайки се от определени ястия за сметка на други. Следва списък от храни, чиято консумация сериозно може да окаже лошо влияние както върху състоянието на бъдещата майка, така и върху развитието на бебето. Това са хранителни продукти, за които експертите са категорични:
#Готварска сол
Известно е, че солта има свойството да задържа водата в клетките. Намалявайки приема на сол, предотвратявате риска от поява на отоци и подуване. Ограничаването на консумацията й обаче, не означава, че трябва да я изключите напълно от менюто си. Съдържанието на йодид в нея оказва важна роля върху вътреутробното развитие на плода, благоприятства процесите на нервната, сърдечно-съдовата и половата система, както и на опорно-двигателния апарат.
#Силни подправки
Внимавайте и с консумацията на пикантни и кисели подправки. В това число влизат куркума (която има силно отводняващ ефект), магданозът, копърът, чесънът (които предизвикват съкращаване на маточната мускулатура, оцетът, лютите чушки, туршиите и черният пипер. През тези девет месеца има риск и от поява на т.нар. заболяване токсикоза на бременността – отравяне на организма на жената с много алумин в урината, високо кръвно налягане, урея, гърчове и др. Ако има опасност от това заболяване, болната се хоспитализира и се храни със специални диетични храни.
#Канела
Препоръчително е да изключите от менюто си и консумацията на канела. Тя е известна с високо тонизиращ ефект, който оказва върху организма. Затова употребата й по време на бременност е противопоказна, тъй като може да доведе до преждевременни контракции на матката, а оттам и до дисбаланс в общото физическо състояние на бъдещата майка.
#Необработени животински продукти
В никакъв случай не си позволявайте да приемате продукти от животински произход, които не са преминали през достатъчно добра топлинна обработка, като месо, черен дроб, сирене и яйца. Те са препоръчителни единствено, ако са добре сварени или изпечени. Също така месото не трябва да бъде тлъсто. Следете яйцата и млякото да са винаги пресни и добре сварени. Избягвайте меките сирена, залагайте на зрелите.
#Морските дарове, както и някои видове риба съдържат високо количество живак, който може да навреди на умственото развитие на бебето. Това са миди, раци, хайвер, както и рибните и месни консерви. Сред рибите се забранява консумацията на риба тон, риба меч и акула. За сметка на това обаче имате богат избор на позволени риби – треска, скумрия, херинга, сардина, пъстърва или сьомга.
#Мазно и пържено
За да избегнете риска от затлъстяване и повишаване на лошия холестерол, кажете твърдо НЕ на приема на пържени и мазни храни, пушени и сушени месни деликатеси и колбаси. Добре е да знаете още, че консумацията на продукти, богати на холестерин, по време на бременност увеличава риска от образуване на камъни в жлъчния мехур и бъбреците. Наред с това, имайте предвид, че те могат да са носители на „листерия” – коварна за периода бактерия, която лесно прониква през плацентата и може да причини инфекция на бебето.