След огромния успех на поредицата "101 отбивки" и блог пътешествениците Иван Михалев и Елина Цанкова приветстваха с добре дошъл на борда още един приключенец – сина им Александър. Оттогава тримата обикалят страната заедно в търсене на онези красиви дестинации, подходящи за семейни бягства от града и ваканции с деца. Мисията с деца на почивка се оказа възможна благодарение на техния общ пътеводител, разбира се.

"101 отбивки с деца" е подборка на най-добрите места за фамилни пътешествия и почивки в България. Това не е просто поредният пътеводител, а книга вдъхновение за родители, които искат да споделят радостта от пътуването с децата си.

Освен 101 непознати места, любопитни факти за тях, точни упътвания и друга полезна информация в книгата ще откриете и бонус – 12 български фестивала, подходящи за деца. От кукерски танци и улични карнавали до Парад на хвърчилата и "лютеницотерапия" – "101 отбивки с деца" обхващат най-вълнуващите празници на открито, подредени по дати през годината.

България е пълна с очарователни места, които ще отключат любопитството на вашето дете и ще ви подарят безброй щастливи мигове, за които с радост ще си спомняте, когато децата ви пораснат и поемат сами по широкия свят.

Прочетете откъс от "101 отбивки с деца" от Иван Михалев и Елина Цанкова, издадена от "Сиела".

Парад на хвърчилата – Варна

Парад на хвърчилата „Въздушни чудеса“ е добър повод да откъснете вашето дете от света на компютрите и таблетите и да му подарите малко красота и емоции под открито небе. Събитието се провежда всяка година през август на плажа във варненския квартал Аспарухово, когато е лятната ваканция на учениците. 

Гледката как деца пускат хвърчила в небето е малко позабравена в последните години. На мнозина това им се струва отживелица и „усилия, хвърлени на вятъра“. Но щом стъпи на пясъка край кв. Аспарухово и види цветната феерия от реещите се във въздуха хвърчила, вашето дете неминуемо ще изпита желание да се включи в играта на гоненица с вятъра. 

Хвърчилата са най-различни по цвят, форма и размери. Има мечки, риби, птици, тигри, кучета, октоподи и какво ли още не. Вятърът си играе с тях и ги кара да трептят. Погледнати отстрани, те изглеждат като танцуващи във въздуха анимационни герои.

Има много музика, детски смях и усмивки по лицата. Ако нямате собствено хвърчило, може да закупите на място. 

Знаете ли, че...

Организатори са клуб „Асто – Въздушни чудеса“, Сдружение за опазване на дивата природа, фонд „Култура” към община Варна и СОК „Камчия“. 

Кога

Обикновено е в средата на август – втория или третия уикенд на месеца. Проверете датите на www.facebook.com/varnakites/.

Бързи факти

Фестивалът се провежда от 2012 г. 

През 2018 г. бе шестото поредно издание.  

Входът е свободен. Събират се пари единствено под формата на дарения, с които организаторите покриват разходите. 

Подобен фестивал на хвърчилата има и в Шабла.