Рано сутрин, когато всички в семейството бързат за работа и за училище, често се сблъскваме с проблема "Не го искам това!", придружен с побутване на чинията със закуската.
Какви са причините детето да отказва закуската:
не е спало добре и все още е сънено,
заради късната вечеря има непреработена храна в стомаха,
метаболизмът не работи в нужния ритъм,
наистина има вкусови предпочитания и не желае точно тази закуска и т.н.
Една атрактивно поднесена храна може да се справи със сигурност поне с последната причина. Хрупкавите бисквитени кошнички, чиято рецепта ви предлагаме, ще се харесат и на най-капризните деца. Пълнежите им са не само вкусни, но и полезни и ще бъдат добър старт за ден, изпълнен с училищни предизвикатрелства.
Необходими продукти:
1 ч. чаша типово брашно
1/2 ч. чаша лимецово брашно
90 г масло
1 яйце
1/4 ч. ч. студена вода
За пълнежа:
извара
кълнове
млечен крем
плодове – нар, грозде и други по избор
Брашната се пресяват и се оформя кладенче в тепсия. В него се слагат нарязаното на парчета масло и яйцето. Водата се добавя постепенно накрая. Всичко се омесва, оформя се на топка, която се завива във фолио и се оставя да стегне в хладилника за около 30 минути.
След като престои в хладилника, тестото се изважда и се разточва на тънко. С масленото тесто трябва да се разботи бързо, за да не стане прекалено меко от топлината на ръцете. Изрязват се кръгчета – с чаша или с формичка.
Изрязаните фигури се слагат върху обърнатите гнезда на форма за мъфини, които предварително са намазани с четка и много тънък слой масло. Оформете внимателно с пръсти, така че да се получат равни по височина стени.
Пекат се 15 минути на 180 градуса, на фурна с вентилатор.
Получените кошнички се отделят от формата, докат са топли и се оставят да се охладят върху решетка.
След като изстинат, се пълнят. За солен вариант се прави комбинация от извара с кълнове, за сладък – крем с плод.