...мляно телешко и свинско месо, картофи, домати, лук и подправки. Друга особеност е, че се прави заливка от яйца, прясно мляко и настъргано твърдо сирене или кашкавал. 

Мусаката е сред традиционните ястия на Балканите и Близкия Изток. Българската мусака има своите отличителни характеристики.

Продукти:
1 ½ обелени и добре измити картофи
1 кг кайма
1 голяма глава лук
1 голям домат
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
сол ва вкус
За заливката:
4 яйца
200 г прясно мляко
1 с.л. брашно
1 щипка сол

Приготвяне:
Картофите се нарязват на кубчета с големина на бучка захар. Оставят се в сито съд и се запарват около 8-10 минути.
Междувременно се приготвя каймата, в която се поставя, наред с подправките, ситно нарязаните лук и обеленият домат.

Има достатъчно време да се приготви и заливката, като в отделен съд се смесват яйцата, млякото, брашното, малко червен пипер, черен пипер и сол. Настъргва се и сиренето или кашкавалът. Сместа се разбива с телче. Така заливката е готова и чака своя ред.

Връщаме се на каймата, която внимателно се смесва с полусварените картофи, разстила се в тава и се пече на средна температура около 30 минути.

5 до 8 минути преди да се извади ястието, се добавя заливката и се допича на силен огън до тъмно златисто само от горната страна.