Тъй като ще ви е трудно да определите кое от трите съставки е най-вкусно, опитайте едновременно – мръвчица сьмога заедно с парче тиквичка и хрупкава коричка от тестото, за да възнаградите сетивата си с невероятния букет от вкус и аромат.

Продукте за 4 порции:

1 кг бутер тесто
800 г филе от сьомга
2 лимона
Черен пипер
Сол
800 г листата на пресен спанак
4 малки тиквички
3-4 стръкчета копър
4 с.л. квасена сметана (по желание)
2 яйца

Приготвяне:

Оставете бутер тестото да се размрази. Поръсете филето от сьомга със сол и черен пипер на вкус, облейте го със сока от лимона и оставете в хладилник за 1 час.

Бланширайте листата на почистения спанак за 1-2 минути във вряща вода. Извадете го с решетеста лъжица и в същата вода сипете обелените и нарязани на кубчета тиквички. Сварете са 3-4 минути. Извадете отново с решетестата лъжица и ги оставете да се охладят.

Пасирайте спанака, тиквичките и накъсания копър на едро смляно пюре. Подправете със сол. По желание може да прибавите заквасена сметана и да разбъркате. Разстелете кората бутер тесто на кухненската повърхност. В средата на голямото парче намажете половината от зеленчуковата смес. Отгоре поставете рибните филета. Застелете с останалата половина пюре. Обгърнете краищата на кората, за да се получи руло. Подгънете двата къси края, за да го затворите. Поставете рулото в тава без мазнина. Накрая намажете с разбитото яйце.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато тестото придобие приятен златист загар.