Продуктите и подправките са, както за класическата супа топчета, но...
вместо кайма ще ни трябва ок. 250 гр филе от бяла риба или каквато и да е друга – обезкостена;
Парченце целина;
2 с.л. ориз;
1 домат
1 картоф
½ морков
½ ч.ч. кисело мляко;
1 яйце;
50 гр масло за ароматизиране и овкусяване;
Сол по ваше усмотрение
Как се приготвя:
1. Морковът и целината се настъргват и се задушават с маслото. Заливат се с гореща вода и се кипват.
2. Рибеното филе се смила, прибавя се белтъка от яйцето и част от ориза. От получената смес се правят малки топчета и се прибавят внимателно към врящия бульон.
3. Едва тогава към компанията се присъединяват нарязаният на кубчета картоф и оризът.
4. Супата се оставя да поври още малко. Минута преди да я свалите от огъня, обогатявате супичката с нарязания на ситно домат. Жълтъкът се разбива с киселото мляко и застройвате. Готовата супа поръсвате с магданоз и щипка мащерка.
Не очаквайте от това произведение на кулинарното изкуство да ви засити. Въздействието му е обратно – отваря апетита!