Продукти:
180 г захар
250 г шоколад
900 мл течна сладкарска сметана
1 жълтък
150 мл вода
50 г шоколад за решетките
½ с. л олио
Приготвяне:
Сипете водата и захарта в тенджера и поставете на котлона да заври. Оставете на средна температура около 5 минути. Отстранете от огъня и добавете натрошения на парчета шоколад. От топлината той се разтопява. Ако остане на парчета, върнете за малко на котлона. Бъркайте енергично, за да се получи хомогенна смес.
Разбийте жълтъка и го добавете в шоколадовата смес. Оставете да изстива на стайна температура. Разбийте сметаната с миксер и прибавете захар на вкус, ако има нужда. Добавяте разбитата сметана в шоколадената смес.
Сипете в чашки оставете във фризера поне за половин час. Извадете за 5 минути преди консумация, за да се отпусне.
Разтопете и останалата част от шоколада на водна баня. Добавете олиото, за да стане сместа лъскава. Застелете широка тава с хартия за печене. Изливайте шоколада на тънки струйки, за да оформите решетка – три хоризонтални и три вертикални ивици. Ако правите по-голямо количество, може да сипете шоколада в хартиена фуния или кухненски пош с тънък накрайник.
Оставете фигурките за 10 минути във фризера. След като замръзнат, те лесно се отделят от хартията за печене. Декорирайте сладоледа с тях преди да го сервирате.

Снимка: Росица Тодорова, LadyZone.bg
Ключови думи:
-
Боряна Братоева в нова роля - водещ в "Колко ми даваш?" Ето от кого взима съвети (ВИДЕО)
-
Мария Конакчиева за автобиографията си: Всичко изплува от душата и сърцето ми (ВИДЕО)
-
Цвеклото - естественият енергиен бустер, подходящ за всяка диета (ВИДЕО)
-
Документален филм за принцеса Даяна - ще сбъднат ли Хари и Меган тази идея?
-
Подготовка за градина и училище: силен имунитет преди първия учебен ден
-
Удобството е новата мода: как спортният стил се превърна в ежедневна визия?
-
От Comic Con до гората: П.Е.Ш.О. на Rexona превръща гейминга в екстремен спорт
-
Присъединяването към еврозоната: Какво трябва да знаят онлайн търговците?