Необходимите продукти за 8 порции са:
За шоколадовия мус
325 г тъмен шоколад, 70%
30 г краве масло
еспресо, 2 чашки
140 г яйчен жълтък
140 г вода, топла
210 г яйчен белтък
50 г пудра захар
За крем-кафето
2 ч.л. нес кафе на гранули, с добро качество
250 г бита сметана
50 г пълномаслено мляко
25 г захар
какао на прах за поръсване
Ето как да приготвим това сладкарско удоволствие
За да приготвите шоколадовия мус, затоплете черния шоколад, маслото и кафето на водна баня до 45°C. Отстранете от огъня и смесете с жълтъците. Бъркайте, докато съставките напълно се смесят и се получи гладка еднородна емулсия. Повторете процеса с топлата вода, като я добавяте бавно, на тънка струя, разбърквайки.
В отделна купа разбийте белтъците заедно със захарта, докато се образува мек връх в стил "целувка". Белтъчната сладост внимателно смесете с шоколадовата смес и разбъркайте нежно. Така полученият крем разпределете в отделни чаши, като ги напълните ¾.
Смесете съставките за крем-кафето и разбъркайте, докато се образува пухкава плътна сметана. С така полученото крем-кафе залейте отгоре белтъчно-шоколадовата смес в чашките.
Поръсете с какао на прах или настърган шоколад. Оставете чашите поне 2 часа в хладилник. Сервирайте с маслените бисквити.