Сексапилният актьор Къванч Татлъту, по когото въздишат фенките на турски сериали у нас и по света, обожова да си похапва на вечеря... сармички. Звездата от нашумелите и у нас сериали – "Перла", "Забраненият плод", "Север-Юг", признава, че най-скъпоценното място в кулинарната съкровищница от любими рецепти се полага на традиционните турски лозови сармички от детството му. Поднасяме на вниманието ви рецептата – така, както Къванч Татлъту я знае от своята баба.

Продукти:
250 г ориз
лозови листа (може и консервирани, ако не разполагате с пресни)
2 средни домата
2 глави кромид лук
5-6 с.л. олио
4-5 парченца краве масло
250 г кайма
сол на вкус
по 1-2 щипки джоджен, копър и магданоз

Приготвяне:
Измитият ориз се изсипва в голяма купа. Лукът се  нарязва на дребно и се добавя към ориза. Доматите се настъргват. Прибавят се каймата, сол на вкус, олиото и останалите зелени подправки. Разбърква се добре и така приготвената плънка е готова.

Ако разполагате с пресни листа, ги почистете от дръжките и ги попарете за минутка във вряща вода, за да са по-меки и да се завиват по-лесно. Сармичките се завиват на стегнато рулце и се поставят в тенджерата, плътно притиснати една до друга.

Отгоре се поставят по няколко парченца масло. Налива се вода, колкото да ги покрие. Покриват се с порцеланова чиния, така че, когато започнат да се варят, да не се развият. Слагат се на котлона на умерен огън, докато заврят. След това се оставят на много бавен да къкрят, докато водата изври. Ясен знак, че сармичките са готови за поднасяне.

Декорирани с фини кръгчета домат и пресен розмарин - така ги обича Къванч Татлъту!