Зеленият фасул е един от най-полезните зеленчуци. Богатото съдържание на протеини, което е във всички бобови култури, го подрежда сред основните продукти за хора, които са възприели вегетарианския начин на хранене. Съдържа нужните витамини В, С, А, фолиева киселина, както и сяра, цинк, калий, магнезий, желязо. Това богатство осигурява нормален метаболизъм и забавяне на стареенето.

Необходими продукти за 3-4 порции

600 г пресен зелен фасул

1 голям картоф

1 голям морков

1/2 глава лук

4-5 скилидки чесън

½ връзка магданоз

½ връзка  копър

50 мл зехтин

2-3 с.л. доматено пюре

1 с.л. червен пипер

Черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне

След като се измият шушулките зелен фасул, двата им края се подрязват.

Картофът и  морковът се измиват, обелват и нарязват на шайби.

Лукът и скилидките чесън се нарязват на дребно.

Магданозът и копърът се накълцват на ситно.

На дъното на тенджера под налягане се слага половината от зехтина. Зеленчуците се наряждат на слоеве - ред картофи, ред зелен фасул, ред моркови, поръсени с лук, чесън и зелените подправки. Овкусява се с черен пипер и сол.

Доматеното пюре и червеният пипер се размиват в чаша хладка вода и се заливат подредените зеленчуците. Накрая се полива с останалия зехтин. Не се разбърква. Вари се 30-40 минути.

Ястието може да се хапва топло и студено, гарнирано с лъжица кисело мляко. За предпочитане е белият сорт зелен фасул, защото е по-маслен и вкусен.

Свързана статия:

 

Богато разнообразие от рецепти може да намерите в новия ни сайт Bistro.bg