Зеленият фасул е един от най-полезните зеленчуци. Богатото съдържание на протеини, което е във всички бобови култури, го подрежда сред основните продукти за хора, които са възприели вегетарианския начин на хранене. Съдържа нужните витамини В, С, А, фолиева киселина, както и сяра, цинк, калий, магнезий, желязо. Това богатство осигурява нормален метаболизъм и забавяне на стареенето.
Необходими продукти за 3-4 порции
600 г пресен зелен фасул
1 голям картоф
1 голям морков
1/2 глава лук
4-5 скилидки чесън
½ връзка магданоз
½ връзка копър
50 мл зехтин
2-3 с.л. доматено пюре
1 с.л. червен пипер
Черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне
След като се измият шушулките зелен фасул, двата им края се подрязват.
Картофът и морковът се измиват, обелват и нарязват на шайби.
Лукът и скилидките чесън се нарязват на дребно.
Магданозът и копърът се накълцват на ситно.
На дъното на тенджера под налягане се слага половината от зехтина. Зеленчуците се наряждат на слоеве - ред картофи, ред зелен фасул, ред моркови, поръсени с лук, чесън и зелените подправки. Овкусява се с черен пипер и сол.
Доматеното пюре и червеният пипер се размиват в чаша хладка вода и се заливат подредените зеленчуците. Накрая се полива с останалия зехтин. Не се разбърква. Вари се 30-40 минути.
Ястието може да се хапва топло и студено, гарнирано с лъжица кисело мляко. За предпочитане е белият сорт зелен фасул, защото е по-маслен и вкусен.
Свързана статия:
Богато разнообразие от рецепти може да намерите в новия ни сайт Bistro.bg