Рататуй е лесно лятно ястие от традиционната френска кухня със зеленчуци. Тайната на доброто ястие е в отделното готвене на зеленчуците в началото. Ето една рецепта за рататуй на фурна със сметана.
Необходими продукти
1 патладжан
1 тиквичка
2 червени чушки
1 глава лук
2 бр. домати
2 сикилидки чесън
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. кориандър
4 с. л. зехтин
50 мл сметана
Черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне
Патладжанът се реже на филики, осоляват се и се оставят за около 20 минути в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивият сок. След това кръгчетата се измиват и подсушават. Запържват се в сгорещения зехтин за около 2-3 минути.
Тиквичката, лукът и чушките се нарязват на шайби и лека се посоляват.
Доматите се обелват и нарязват на кубчета. Заедно със зехтина и пресованият чесън се задушават за 1-2 минути. Добавят се 100 мл топла вода и се разбърква. Овкусява се с куркумата и кориандъра и се оставя за около 3 минути.
В подходяща тавичка на дъното се разстила доматената смес. Върху нея се подреждат с редуване всички зеленчуци -патладжан, чушка, тиквичка. Поръсват се със зехтин се покриват с алуминиево фолио. Ястието се пече във фурна за около 20-30 минути на 200°C.
Накрая се полива сметаната и се поръсва с черен пипер.